Koers Elsevier valt na fraude bij dochterbedrijf

AMSTERDAM, 29 SEPT. De aandelenkoers van het uitgeversconcern Elsevier is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs met 7,1 procent gedaald naar 28,60 gulden. De koersval kwam na berichten over substantiële fraude van Reed Travel Group, een dochtermaatschappij van Reed Elsevier.

AMSTERDAM Beleggers verwachten schadeclaims die in de miljoenen gulden kunnen lopen omdat de reisdochter van Reed Elsevier onjuiste oplagecijfers heeft verstrekt voor catalogi met hotelaccommodaties en vliegreizen. Het concern heeft de fraude vrijdag een half uur voor sluiting van de beurs bekendgemaakt. Vanochtend opende het aandeel Elsevier 1,80 lager op 29 gulden. Tegen de middag stond Elsevier met een koersverlies van 2,20 op 28,60 gulden. Daarmee is de koerswinst die het fonds vanaf het begin van dit jaar maakte verloren gegaan. Vanaf vrijdag heeft Reed in Londen een koersdaling van 13,1 procent doorgemaakt. In Amsterdam komt de koersdaling van Elsevier sinds vrijdagmiddag op 10,9 procent.

De toonaangevende AEX-index stond vroeg in de middag met een verlies van 1,52 punten op 904,33 punten. Zonder de koersval van Elsevier had de beursbarometer op een kleine winst gestaan. Op de beurzen elders in Europa was net als in Amsterdam weinig omzet.

Uitgever Wolters Kluwer profiteerde van de perikelen bij branchegenoot Elsevier. De koers ging 8,20 gulden ofwel 3,2 procent omhoog naar 260 gulden. VNU steeg 70 cent naar 45,20 gulden.

Het pond sterling heeft zich vanochtend op de Europese wisselmarkten iets hersteld van de koersdaling die het eind vorige week opliep. Het pond was tegen het middaguur 3,1995 gulden waard tegenover een slot van 3,1830 van afgelopen vrijdag, toen er ruim vijf cent van de koers was afgegaan. Die sterke daling trad na geruchten in de media over een positievere opstelling van de Britse regering tegenover de Economische en Monetaire Unie (EMU). De Britse regering heeft deze berichten tegengesproken. De dollar begon iets lager dan het slot van vrijdag (1,9810 gulden), maar klom vanochtend naar 1,9842 gulden. Morgen vergadert het beleidscomité van de Amerikaanse centrale banken. Hoewel handelaren een rentewijziging niet verwachten, heerst op de beurs toch enige onzekerheid.

TOKIO De Nikkei-index van 225 fondsen sloot 7,50 punten lager op 17.987,21.