Inwoners van Ter Apel slaags met asielzoekers

ROTTERDAM, 29 SEPT. Bij vechtpartijen tussen inwoners van Ter Apel (Groningen) en uitgeprocedeerde asielzoekers zijn afgelopen weekeinde twee mensen gewond geraakt. Een van hen is overgebracht naar het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal. Beide gewonden wonen in het nabijgelegen verwijdercentrum, waar afgewezen asielzoekers wachten op hun uitzetting.

In Ter Apel was dit weekeinde kermis. Volgens een woordvoerder van de regiopolitie Groningen heerste in het dorp een “broeierige sfeer”. Zaterdagavond ontstond de eerste vechtpartij tussen lokalen en asielzoekers, zondagavond was het weer raak. Daarbij kwam het tot een grote oploop en moest één asielzoeker naar het ziekenhuis worden gebracht. De aanleiding is volgens de politiewoordvoerder nog onbekend. Ook is er geen aangifte gedaan.

Ter Apel heeft sinds twee jaar een centrum, waar uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven in afwachting van hun uitzetting. In het 'open' centrum wonen ongeveer elfhonderd mensen. Volgend jaar komt op hetzelfde terrein een huis van bewaring, waar voornamelijk illegalen worden opgesloten om vervolgens te worden uitgezet. De gemeente Ter Apel krijgt hiervoor zeventien extra politie-agenten, aldus de woordvoerder van de politie.

De massale vechtpartijen van afgelopen weekeinde zijn volgens de politie de eerste tussen lokalen en asielzoekers in Ter Apel.

Wel zegt de politie de “indruk” te hebben dat het aantal winkeldiefstallen is gestegen. Een verband met de komst van de uitgeprocedeerde asielzoekers legt de woordvoerder niet. De middenstanders in Ter Apel menen echter dat de asielzoekers hiervoor verantwoordelijk zijn. De middenstandsvereniging Mercurius heeft haar leden opgeroepen het aantal recente winkeldiefstallen te melden.