HGC lijstaanvoerder in hockeycompetitie ondanks blessures

ROTTERDAM, 29 SEPT. HGC is de nieuwe koploper in de Nederlandse hockeycompetitie. De ploeg uit Wassenaar verdrong HDM op de zesde speeldag van de eerste plaats door een 5-2 zege op Oranje Zwart terwijl HDM met 3-2 verloor van HCKZ. Beide ploegen hebben evenveel punten, maar HGC beschikt over een beter doelsaldo.

Tegen Oranje Zwart miste de ploeg van coach Maurits Hendriks maar liefst vier basisspelers als gevolg van blessures, onder wie aanvoerder Stephan Veen. HDM leed de eerste nederlaag van het seizoen. In de Haagse stadsderby was HCKZ met 3-2 te sterk voor het elftal van coach Herman Kruis.

Voor eigen publiek nam HCKZ in de eerste helft een 3-0 voorsprong door twee rake strafcorners van Calum Giles en een velddoelpunt van spits Rochus Westbroek. Voor Giles, de Engelse strafcornerspecialist die afgelopen zomer overkwam van Laren, betekende het zijn zesde treffer van het seizoen. Na rust domineerde HDM en verkleinden Jasper Stoter en Victor Tops de marge tot één.

Landskampioen Amsterdam won op eigen terrein met 5-3 van Bloemendaal. De ploeg van coach Jacques Holtman klom daardoor van de zesde naar de vierde plaats op de ranglijst. Amsterdam heeft nog een duel tegoed, omdat het treffen met SCHC ruim twee weken geleden werd gestaakt wegens hevige regenval. Voor Amsterdam maakte Marten Eikelboom zijn zevende doelpunt van het seizoen.

De mannencompetitie ligt vier weken stil in verband met het toernooi om de Champions Trophy. In Adelaide verdedigt de nationale ploeg de titel die het bijna tien maanden geleden won in Madras. Vrijdag vertrekt de selectie van bondscoach Roelant Oltmans. Eerste plaats van bestemming is Hongkong waar de ploeg vier dagen verblijft. Een trainingskamp in Maleisië werd vorige week afgeblazen in verband met de smog als gevolg van de bosbranden in Indonesië. Het zeslandentoernooi in Australië begint op 9 oktober.

In de vrouwencompetitie verspeelde landskampioen HGC gisteren het eerste punt. In en tegen Laren werd met 3-3 gelijk gespeeld. Aanvalster Mies Hofman, bezig aan haar tweede officiële hoofdklassewedstrijd, maakte vlak voor tijd de gelijkmaker voor Laren.

Twee ploegen zijn na twee speeldagen nog zonder puntverlies, Amsterdam en Den Bosch. Amsterdam won gisteren in Vught met 4-1 van MOP en dankte die zege grotendeels aan de 18-jarige nieuwelinge Pietie Coetzee. De Zuid-Afrikaanse international scoorde drie keer en bracht haar totaal daarmee op vijf uit twee. Het andere Amsterdamse doelpunt kwam op naam van Frederiek Grijpma die een strafcorner benutte.

Den Bosch kende veel problemen in het duel tegen het bescheiden Bloemendaal, maar door twee rake strafcorners van international Dillianne van den Boogaard behaalde de ploeg van coach Siegfried Aikman de tweede overwinning op rij, 2-1.