Herstel kost miljoenen

ROME, 29 SEPT. De onherroepelijke schade aan de basiliek van Sint Franciscus in Assisi en aan andere historische bouwwerken in de regio's Umbrië en Marche die vrijdag zijn getroffen door aardbevingen, is minder groot dan aanvankelijk werd gevreesd. Maar de totale restauratiekosten zullen in de honderden miljoenen guldens gaan lopen.

“San Franciscus van Assisi, die gisteren in zijn hart leek te zijn getroffen, blijkt nog in leven: met pijn, want gewond en met bruuske amputaties (de twee kruisgewelven die zijn ingestort en voor altijd verloren zijn gegaan), maar in leven,” schreef oud-minister van cultuur Antonio Paolucci zondag.

Paolucci, lid van het culturele crisisteam, was een van de weinigen die de basiliek in mocht. Twee fresco's in een kruisgewelf lijken verloren te zijn gegaan, hoewel restaurateurs proberen de stukjes steen bij elkaar te zoeken. Een daarvan is van Cimabue en stelt de evangelist Marcus voor. Dit zat boven het hoofdaltaar. Het andere fresco zat boven de ingang en beeldt de kerkvader Gerolamo af. De auteur hiervan is onzeker, mogelijk iemand uit de school van Giotto of uit de school van de Romeinse schilder Cavallini.

Een van de beroemdste fresco's van Cimabue, de kruisiging, tegen de muur links van het hoofdaltaar, vertoont scheuren. Er zijn stukken van af gevallen, maar het lijkt restaureerbaar. De schade aan de fresco's van Giotto lijkt beperkt tot kleine scheurtjes en barstjes.

In een straal van vijftig kilometer rond het epicentrum van de aardbeving, op de grens tussen de regios Umbrië en Marche, zijn “zeker 1200 belangrijke monumenten beschadigd,” zei minister van cultuur Walter Veltroni gisteren. Hij zei dat voor restauratie veel geld nodig is. “Voor het culturele erfgoed praten we over een aanzienlijke investering.”