Handelsmissie welkom in China

TOKIO/DEN HAAG, 29 SEPT. Een eerder dit jaar afgelaste Nederlandse handelsmissie naar China is alsnog welkom en zal naar verwachting in januari 1998 naar dat land reizen. Dit is minister Wijers (Economische Zaken) gisteren overeengekomen met zijn Chinese ambtsgenoot Wu Yi. Wijers sprak met Wu Yi na afloop van de eerste bijeenkomst van de ministers van Economische Zaken van de ASEM (Asia-Europe Meeting), een overlegorgaan van Oost-Aziatische en Europese landen.

Voor minister Wijers is het doorgaan van een nieuwe handelsmissie naar China het belangrijkste resultaat van zijn reis naar Japan.

De handelsmissie zou in juni van dit jaar plaats hebben gehad maar werd in april van Chinese zijde afgelast uit onvrede over Nederlandse kritiek op de mensenrechtensituatie in China. De Nederlandse missie is nu alsnog welkom na een “bijzonder openhartig gesprek” tussen minister Wijers en Wu Yi, waarbij van Nederlandse zijde “geen knieval” is gemaakt, aldus een woordvoerder. Wu Yi is minister van Buitenlandse Handel en Internationale Samenwerking en sinds 19 september het eerste vrouwelijke lid van het Chinese politbureau.

De eerder afgelaste Nederlandse missie zou een van de grootste handelsmissies tot dusver zijn geweest met deelname van zo'n 50 à 60 bedrijven. Economische Zaken verwacht een vergelijkbare, grote belangstelling van het Nederlandse bedrijfsleven voor de komende missie in januari.

Het bedrijfsleven reageerde in april bij monde van VNO-NCW-voorzitter H. Blankert woedend op het Nederlandse beleid dat tot de afzegging had geleid. Nederlandse bedrijven zouden voor honderden miljoenen aan orders zijn misgelopen. Het VNO-NCW toonde zich vanmorgen “verheugd” over de nieuwe handelsmissie. “We hebben ons dit voorjaar nogal teleurgesteld getoond, toen het niet doorging. China is voor Nederlandse ondernemingen heel interessant”, zei een woordvoerder, die nog niets kon zeggen over de inhoud van de trip. Ook de werkgeversorganisatie in de metaalsector FME-CWM is blij met de missie: “De interesse van onze leden voor China is heel erg groot. De aanwezigheid van een minister is in landen zoals China heel erg belangrijk voor het succes van de bedrijven”.

Dit najaar (8-20 november) gaat er al een handelsmissie naar China, georganiseeerd door het bedrijfsleven zelf. Deze missie is vooral bedoeld voor middelgrote en kleine bedrijven.

Pagina 13: 'De missie van Wijers is een mooie aanvulling'

Gezien de relatief beperkte omvang van de te sluiten contracten wordt bij deze missie een politieke vertegenwoordiger minder noodzakelijk geacht. Ze staat onder leiding van A. Kraaijeveld, werkzaam bij de FME-CWM, en voorzitter het China-platform in Nederland. Kraaijeveld zei vanmorgen: “Ik ben verheugd dat de ontwikkeling in de relatie met China zich in een stroomversnelling lijkt te bevinden. Ik hoop dat de Nederlandse overheid nu met wat meer omzichtigheid zal opereren.”

De missie van Wijers is een mooie aanvulling, vindt Kraaijeveld: “Ik ga met kleinere ondernemingen die al contacten hebben. De missie-Wijers is er voor de grote contracten, voor de grote projecten, waarbij de Chinese overheid per definitie een belangrijke rol speelt. Wijers zal naar verwachting drie steden aandoen, wij komen in een stuk of zes, zeven steden.”

Het Nederlands-Britse was- en voedingsmiddelenconcern Unilever is een van de meest prominente Nederlandse ondernemingen in China. “Wij stonden op de lijst van de afgeblazen missie; het is positief dat deze missie nu doorgaat. Het is alleen niet zo dat wij met dit soort missies nu grote contracten gaan afsluiten. We hebben in China al een stuk of twaalf joint ventures die wasmiddelen produceren. Daar komt niet in een keer een enorme verandering in. Wat dat betreft hebben wij een wezenlijk ander belang dan pakweg een fabrikant van kapitaalgoederen”, zei een woordvoerder vanmorgen.

Het telecommunicatie- en postconcern KPN toonde zich vanmorgen geïnteresseerd in de missie, maar kon nog niet zeggen of het bedrijf meegaat.