Griekse minister: Turkse politiek lijkt op tijd van Hitler

ATHENE/ NEW YORK, 29 SEPT. De toon tussen Griekenland en Turkije is de afgelopen dagen verder verscherpt met een uitspraak van minister van Buitenlandse Zaken Theodoros Pangalos dat de Turkse politiek “doet denken aan die van Hitler-Duitsland tussen de twee Wereldoorlogen”. Volgens Pangalos “ontwikkelt het Grieks-Turkse conflict zich naar een conflict van Turkije met de internationale gemeenschap”.

De minister zei een en ander in een vraaggesprek met de krant Kathimerini. Daarbij verwees hij naar wat hij doorgaans omschrijft als “Turkijes expansionistische politiek in de Egeïsche Zee”, waar Griekenland en Turkije verscheidene territoriale geschillen hebben.

De Griekse president, Costis Stephanopoulos, zei zaterdag dat Turkije “het enige land in Europa en misschien in de hele wereld is dat op de meest cynische manier de dreiging van oorlog gebruikt om door chantage zijn illegale doeleinden te bereiken”.

Turkije heeft met oorlog gedreigd als Griekenland zijn territoriale wateren zou uitbreiden in overeenstemming met het internationaal zeerechtverdrag. Turkije heeft ook gedreigd de aangekondigde stationering in Grieks Cyprus van Russische S-300 luchtafweerraketten zo nodig met geweld te verhinderen.

Ten aanzien van de rakettenkwestie zei Pangalos in het vraaggesprek dat het “onzinnig is het recht niet te erkennen van een onafhankelijk land, Cyprus, om zijn verdediging te versterken, terwijl het onder de voortdurende dreiging ligt van de Turkse luchtmacht”. Volgens Pangalos beschikt Turkije “tegenover Cyprus over 80 vliegtuigen die permanent klaar staan om in te grijpen”. Hij meende dat de internationale gemeenschap tussenbeide moet komen als Turkije zijn dreigementen tegen de stationering van de S-300 op Cyprus waarmaakt.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ismail Cem, onderstreepte vrijdag nog dat de raketten een “extreem gevaar” vormen voor de vrede in het oostelijk deel van de Middellandse Zee. “Wij dringen er sterk bij de internationale gemeenschap op aan de Grieks Cyprioten tegen te houden in hun militaire opbouw”, zei hij. (Reuter, AFP, AP)