Ex-minister Congo gearresteerd

KINSHASA, 29 SEPT. In Congo (voorheen Zaïre) hebben militairen zaterdag een vooraanstaand lid van de oppositie opgepakt. Het gaat om Célestin Shabani, een voormalige minister en een bondgenoot van oppositieleider en ex-premier Étienne Tshisekedi. Partijgenoten van Shabani hebben dit zondag bekendgemaakt.

Zijn auto werd door soldaten tot staan gebracht in een drukke straat in het centrum van de hoofdstad Kinshasa en Shabani werd meegenomen naar een onbekende bestemming. Volgens een woordvoerder van de politie is hij ingerekend voor verhoor.

Medeleden van de oppositionele Unie voor democratie en sociale vooruitgang (UDPS) spraken dit weekeinde de vrees uit dat dit het begin is van een golf van arrestaties onder medestanders van oppositieleider Étienne Tshisekedi. Shabani was vijf jaar geleden, onder de in mei verdreven en begin deze maand in ballingschap overleden dictator Mobutu Sese Seko, enige tijd minister van Binnenlandse Zaken, nadat Tshisekedi door een nationale conferentie tot premier was benoemd.

Tshisekedi ontpopte zich in de laatste jaren van het Mobutu-bewind tot diens belangrijkste tegenstander binnen de politieke elite van Kinshasa. Hij heeft de regering van de huidige president, Laurent-Désiré Kabila, wiens legermacht Mobutu na een acht maanden durende militaire campagne verdreef, “totalitair” genoemd. Kort na zijn inhuldiging als president op 17 mei heeft Kabila alle politieke activiteit verboden. Onlangs liet hij weten dat dit verbod van kracht blijft gedurende een “overgangsperiode” van twee jaar. Om deze maatregel kracht bij te zetten, zijn politieke demonstraties door het nieuwe regeringsleger ontbonden. Daarbij is enige malen geschoten. (Reuter)