Doek verwijderd uit kerk

DEVENTER, 29 SEPT. Het schilderij Sweet Violence van kunstenaar Ronald Ophuis is dit weekeinde verwijderd uit de Bergkerk in Deventer, waar het te zien was als onderdeel van de tentoonstelling 'Alleen in het Atelier.' De Hannema-de Stuers Fundatie, verantwoordelijk voor de expositie, besloot in overleg met het Openbaar Ministerie in Zwolle, tot verwijdering na klachten van bezoekers.

Op het doek is een poging tot verkrachting te zien en een jong meisje uit wier geslachtsdeel bloed druppelt. Volgens artikel 240b van het wetboek van strafrecht is het tonen van een dergelijk schilderij strafbaar. Afgelopen zaterdag vond er vervolgens overleg plaats tussen directeur A. Grondman van de Hannema-de Stuers Fundatie en officier van justitie J. Scheffer. Ook de catalogus, waarin een afbeelding van Sweet Violence was opgenomen, is tot nader order uit de verkoop gehaald.

'Alleen in het Atelier' werd geopend op 12 september. De tentoonstelling omvat werken van drie jonge kunstenaars, die alledrie de menselijke figuur in hun werk centraal stellen. De tentoonstelling in de Bergkerk duurt nog tot 2 november.