DIE ZEIT

De voor de socialisten rampzalig verlopen verkiezingen in de Duitse stadstaat Hamburg zijn voor Die Zeit aanleiding het verschijnsel 'populisme' nader te bezien. In de wijk Wilhelmsburg, ooit een SPD-bolwerk, sprak het blad enkele bejaarde spoormensen over hun proteststem op de rechtsradicale Volksunie.

Vervolgens worden vijf portretten geschetst van hedendaagse Europese populisten, van de Italiaan Umberto Bossi tot de beoogde opvolger van Le Pen van het Franse Front National, Bruno Mégret. Het meest verrassend is daarbij de reportage over de cursussen in Harvard, waarmee Jörg Haider zich op dit moment probeert op te werken van de rechtsradicale SS-apologeet die hij was, tot een serieus liberaal denker die kans maakt op het Oostenrijkse kanselierschap.

Voor traditionele partijen als de SPD loont populisme echter niet, zo houdt de nieuwe hoofdredacteur Roger de Weck zijn lezers voor. Dat heeft het debacle van Hamburgs burgemeester Voscherau bewezen. Hoe minder de politiek erin slaagt de toekomst vorm te geven, des te sterker wordt de neiging van politici zich te profileren, maar voor een gevestigde partij is populisme “oppositie tegen zich zelf”.

Socialistische politici moeten het hebben van hun bindingen met een achterban, die om een duidelijke oriëntatie vraagt. Ook voor de Bondsdagverkiezingen, aldus Die Zeit, zal Duitsland het van vertrouwen moeten hebben, en niet van angst.