Derde politieagent verhoord over dood van zwerver

AMSTERDAM, 29 SEPT. De 38-jarige Amsterdamse hoofdagent die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 48-jarige dakloze A. van Driel is vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Justitie wil de man nog minimaal tien dagen in voorarrest houden. Een 29-jarige agent zit eveneens sinds vrijdagavond vast, over hem wordt binnenkort een beslissing genomen. Justitie maakte vanmorgen bekend dat er een derde verdachte is. Deze politieman is na verhoor op vrije voeten gesteld.

De familie van Van Driel, die vorige week maandag overleed nadat hij het politiebureau Warmoesstraat in Amsterdam was uitgezet, is verontwaardigd over het late tijdstip dat zij is ingelicht. De man heeft na de hardhandige verwijdering nog tien uur in het ziekenhuis geleefd. “Ze hadden hem graag nog willen zien”, zegt de advocaat van de familie, N. Meijering. De familie is volgens hem pas na de dood van de man benaderd.

Volgens persofficier van justitie J. Steenbrink vormen getuigenverklaringen van mensen die het voorval hebben gezien het belangrijkste bewijsmateriaal. Verder wil hij daarover niets kwijt. Hoofdcommissaris J. Kuiper heeft de twee agenten die nu vastzitten uit hun functie gezet.

De familie van Van Driel is erg bezorgd of de waarheid omtrent de dood van de man wel boven tafel komt, aldus advocaat Meijering. “De politie zegt eerst dat hij is gestruikeld, een paar dagen later blijkt dat hij zeer hardhandig is verwijderd. En de familie moet dat allemaal lezen op teletekst.” Getuigen hebben tegen de rijksrecherche verklaard dat de agenten in Amsterdam de man met bruut geweld op straat hebben gegooid. Daarbij zou hij hard met zijn hoofd op de straat zijn gevallen. Hij overleed in het ziekenhuis aan hersenletsel.

Het is niet de eerste keer dat de politie door de dood van een dakloze in opspraak komt. In de zomer overleed een 57-jarige Hagenaar die door agenten was afgezet in een recreatiegebied, omdat hij in Dordrecht mensen had lastig gevallen. Hij raakte in coma nadat hij dronken in een vijver terecht was gekomen. Een winterse variant vond vorig jaar plaats in Gouda. Twee agenten zetten een 37-jarige schaars geklede man op een afgelegen plek af.

Hij stierf aan onderkoeling.

Voorzitter H. van Duijn van de Nederlandse Politiebond (NPB) twijfelt aan de getuigenverklaringen. “Deze zaak is al volop in de media beschreven zodat onzeker is of alle verklaringen wel anthentiek zijn.” Eén van de betrokken agenten heeft volgens Van Duijn tegenover de bond “met zijn hand op het hart verklaard niets onoirbaars te hebben gedaan”.

Bureau Warmoesstraat staat volgens Van Duijn bekend als een goed bureau. “Vijftien tot twintig jaar geleden kregen we veel klachten over geweldpleging door agenten in de Warmoesstraat. Dat beeld is aanmerkelijk veranderd.” Volgens medewerker R. Alblas van Voilá, een stichting die daklozen helpt om zichzelf te redden, laat de opvang van zwervers bij de politie wel dikwijls te wensen over in de Warmoesstraat. “Het hangt er vanaf wie er achter de balie zit. Van de ene agent krijg je een kop koffie, dan ander zegt dat je weg moet wezen.” Voorzitter F. Kruijer van de Amsterdamse Politie Vakorganisatie (APV) noemt het “volstrekte kul” dat agenten zwervers niet goed zouden opvangen. “Wat we kunnen doen, doen we professioneel. Zeker in de Warmoesstraat”.

Volgens Alblas, zelf dakloos geweest, moet er meer uniformiteit in de opvang van daklozen door de politie komen. “De ene keer bellen ze wel een opvanghuis, de ander keer niet.” Van Duijn onderschrijft dit. De Amsterdamse politie zou als regel altijd contact moeten opnemen met een meldpunt voor de opvang van thuis- en daklozen, zodat die kan bekijken of er ergens plek is om de persoon op te vangen. Van Duijn vindt dat Amsterdam meteen de werkwijze van het politiekorps Zuid-Holland-Zuid moet overnemen. Naar aanleiding van het geval in Dordrecht moet altijd de dienstdoende politiechef de beslissing toetsen van een agent om een dakloze uit het bureau te verwijderen.

Het grootste probleem volgens Alblas is dat er te weinig opvang in Amsterdam is voor de “gewone dakloze”. Er zwerven volgens hem dagelijk 3.700 daklozen door de stad, terwijl er 1.700 bedden in opvanghuizen zijn. Directeur J. Walburg van de verslaafdeninstelling Jellinek is verbaasd: “Bureau Warmoesstraat staat bij ons bekend als buitengewoon goed om mee samen te werken.”