De Hoop Scheffer pleit voor asielzoekers

DEN HAAG, 29 SEPT. Het CDA eist snel duidelijkheid van staatssecretaris Schmitz (Justitie) over de uitgeprocedeerde asielzoekers die in een kerkelijk tentenkamp in Drenthe hun toevlucht hebben gezocht. Dat zei de fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kemer, J. de Hoop Scheffer, zaterdag tijdens het congres waarop hij vrijwel unaniem werd gekozen als CDA-lijsttrekker bij de komende verkiezingen. Er waren geen tegenkandidaten

In zijn toespraak stelde De Hoop Scheffer dat hij een dialoog wil aangaan met de Raad van kerken over het tentenkamp voor uitgeprocedeerde asielzoekers dat de kerken hebben opgezet bij Dwingeloo. “De afspraken die we met elkaar hebben gemaakt, zijn er op gericht om opvang in ons land te kunnen bieden aan mensen die ontheemd, vervolgd en verdreven zijn”, stelde De Hoop Scheffer. “En inderdaad, ook aan mensen die niet terug kunnen naar hun land omdat de eigen regering er niet aan mee wil werken. Voor hen zijn wij verplicht onderdak te verschaffen. Die mensen zetten wij in Nederland niet op straat!”

Als dit wel is gebeurd, moet volgens De Hoop Scheffer de overheid onmiddellijk de verantwoordelijkheid op zich nemen die de Raad van kerken nu heeft genomen. Staatssecretaris Schmitz zei eerder dat, anders dan de kerken stellen, in het tentenkamp asielzoekers zitten die niet meewerken aan hun uitzetting. “Wij weten dat niet en roepen de staatssecretaris op niet langer te treuzelen met het geven van duidelijkheid hierover.” Hij voegde daar aan toe dat de verantwoordelijkheid van de overheid ophoudt als de asielzoekers niet meewerken.

Een eventueel politie-optreden bij het tentenkamp is uit den boze voor het CDA. De opmerking “in dit land treedt de politie geen kerken - of in dit geval tenten - binnen” oogstte applaus van het congres.