Clubs akkoord over moderne competitie

ROTTERDAM, 29 SEPT. De clubs van het betaalde voetbal hebben zaterdag in Zeist het onlangs gepresenteerde onderzoek naar de bedrijfstak geaccepteerd als startpunt voor een discussie over de modernisering van de competities. “We hebben unaniem groen licht gekregen voor een proces dat tot 1 juli 1999 gaat duren”, aldus waarnemend voorzitter Henk Kesler van het sectiebestuur. Er wordt een technische en organisatorische commissie ingesteld.

Tijdens de eerste presentatie van het bedrijfstakonderzoek, eind augustus, kregen de clubs weinig schokkends te horen. Of het moet zijn dat volgens de onderzoekers een betere promotie/degradatie-regeling tussen hoofdklassen (amateurs), eerste- en eredivisie moet komen. Vandaar dat de clubs zaterdag, tijdens een besloten buitengewone vergadering, al snel overgingen tot instemming met het proces.

Gaston Sporre, voorzitter van FC Zwolle, die het sectiebestuur formeerde: “In november moeten we beslissen hoe we daaraan uitvoering gaan geven. Nu staan alle neuzen dezelfde richting in, maar dan kan de storm natuurlijk best wel weer opsteken.”

Het sectiebestuur betaald voetbal wacht met het starten van een bodemprocedure over de eigendomsrechten van tv-beelden. Over het “exclusieve en onbeperkte recht” ontstonden vorig seizoen problemen met Feyenoord, dat zelf de beelden van live-wedstrijden wilde uitbaten. Kesler: “We hebben afgelopen week overleg met die club gevoerd en vandaag besloten een commissie aan het werk te zetten.”

Naast Kesler nemen Edelenbos (Feyenoord), Oldenhof (Ajax), Sleijfer (Cambuur), Houben (Heracles) en Van Eijden (directeur betaald voetbal KNVB) in de commissie plaats. “We hopen dit probleem via de weg van het overleg op te lossen. Gelukkig zijn we nu weer redelijk on speaking terms,” zei Kesler. “Er is sprake van een rimpelloze situatie in voetballand.” Het is voor Kesler reden de zoektocht naar een voorzitter te intensiveren. “Dat had de afgelopen tijd niet de hoogste prioriteit.”

Sporre is van mening dat de tijd rijp is voor een nieuwe voorzitter. “De zes bestuursleden hebben in zes maanden de rust teruggebracht. In de winter gold een tijdje het recht van de sterkste, maar daarmee komen we er niet. De dialoog is terug, dat was de enige manier uit de impasse te komen”, zei de voorzitter van FC Zwolle.

Kesler moest de initiatiefnemers van de Eredivisie NV slechts één keer terechtwijzen. “Ze dachten nog vóór 1 juli 1999 de samenvattingen te kunnen kopen. Daar heb ik tegen geprotesteerd.”