Captain Baines

De Border Collie Captain Baines (Nichtevecht, 1984) zit al tien jaar in het vak. Hij speelde de hoofdrol in reclamespotjes voor hondenvoer, in speelfilms, instructievideo's en cursussen, en werd geportretteerd voor advertenties in kranten, op billboards en bussen. Ook is hij de vaste hond in de promotiefilmpjes voor de TROS-serie Natte Neuzen van Martin Gaus.

“We noemden hem Captain Baines, naar de hoofdpersoon in de Onedin Line”, vertelt zijn baasje en manager Loes van den Bogaard, “omdat we hoopten dat hij net zo groot en sterk en vriendelijk en betrouwbaar zou worden als de echte Captain Baines.” Die wens is volledig uitgekomen. “Cameramensen zijn dol op hem. Omdat hij zo'n expressieve kop heeft. Met zijn oren omhoog, met zijn kop opzij, als hij slaapt, je kan van alles met hem.” Inmiddels 'verdronk' hij al een keer, en werd hij twee keer 'overreden'. “Daar lagen we dan, twee uur op onze buiken in de modder. Ik buiten beeld, Captain Baines vol in het shot onder een auto voor dood, terwijl de twee acteurs een knallende ruzie uitvochten.”

Loes van den Bogaard kwam bij toeval in het vak terecht, toen ze tien jaar geleden gevraagd werd haar Kooiker hondje ter beschikking te stellen voor de televisieserie Willem van Oranje. Inmiddels runt ze haar eigen bedrijf, Canine Consultancy, geeft lezingen en schrijft boeken over haar vak als hondentrainer. “Bij mij worden dieren nooit misbruikt. Dieronvriendelijk gedrag weiger ik. Ooit zou er een fles op zijn kop kapot geslagen worden. Het was weliswaar een fles van suiker, maar toch. Ik hou niet van dat soort geintjes.” (Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold)