Arbiter stelt honkbaltitel Pioniers week uit

BUSSUM, 29 SEPT. Minolta Pioniers plaatste zich ternauwernood als vierde en laatste club voor de play-offs van de honkbalcompetitie, maar is een maand later de grote favoriet voor de landstitel. De ploeg van de Amerikaanse coach Bruce Heiser staat in de finalereeks, de Holland Series, met 2-1 voor tegen titelhouder Mr. Cocker HCAW. Pioniers hoeft nog maar één wedstrijd te winnen. Het zou het eerste kampioenschap zijn in het 25-jarig bestaan van de honkbalvereniging uit Hoofddorp.

Het had niet veel gescheeld of het feest was afgelopen weekeinde al gevierd. Pioniers stevende zaterdag op een 2-0 voorsprong af in de serie. In de tweede wedstrijd was de stand 3-3, toen Johnny Walker in de laatste slagbeurt na een mooie klap op het derde honk terechtkwam. Er ging slechts één man uit. Het winnende punt leek bij deze stand een kwestie van tijd, maar scheidsrechter Gerard Siep bepaalde anders. Volgens de arbiter bij het eerste honk zou Walker bij het passeren het honk niet hebben geraakt. “Honk gemist, uit”, was het resolute oordeel van Siep.

Pioniers reageerde furieus. “Ik raakte een puntje van het honk”, aldus de ontgoochelde Walker, een ex-prof uit de Verenigde Staten. “Ik ga er nooit helemaal op staan, want dat kost alleen maar tijd.” De televisiebeelden van Studio Sport gaven 's avonds geen uitsluitsel. Het leek dat Walker het honk raakte, maar echt duidelijk was dat niet te zien. Zelf keek de speler de actie “wel vijftig keer” terug op video. “Het was heel moeilijk te zien en dan vraag ik me af hoe de scheidsrechter het allemaal wel heeft kunnen waarnemen”, aldus Walker. Zijn coach Heiser cynisch: “Voortaan moeten we maar duidelijker de honken gaan aanraken.”

Zijn ploeg was na het incident zichzelf niet meer en Pioniers verloor in de verlenging de wedstrijd met 6-3. In plaats van 2-0 was de tussenstand in de finale 1-1. Pioniers diende op het wedstrijdformulier nog wel een klacht in tegen arbiter Siep. Hij zou volgens de Hoofddorpers eerste honkman Roy Berrevoets van HCAW op de 'misser' van Walker hebben gewezen, waarna de speler om de bal vroeg en daarna door het aanraken van het honk de kleine Amerikaan uittikte. Uiteraard ontkent Siep deze aantijging. Het protest zal vermoedelijk weinig uithalen.

Pioniers-coach Heiser sprak gistermorgen voor het derde duel tegen HCAW eerst zijn spelers indringend toe. Hij vroeg hun het vervelende slot van de wedstrijd van zaterdag te vergeten. “Ik denk dat er een fout is gemaakt. Iedereen denkt dat. Maar we kunnen er toch niets meer aan veranderen.” Heiser noemde het gisteren “een karaktertest” voor zijn spelers. Daar kwamen ze goed uit. Pioniers behaalde op vreemd terrein in Bussum een verdiende 5-2 zege. Vooral de kleine Walker nam op gepaste wijze wraak door twee van de vijf punten te maken. De derde werper van de ploeg, Thijs Bakker, deed uitstekend werk met een volledige wedstrijd op de heuvel. HCAW verbruikte daarentegen drie pitchers. Wel kreeg Bakker twee homeruns tegen, maar had het geluk dat er toen verder geen tegenstanders op de honken stonden.

Pioniers kan komende zaterdag het karwei afmaken. De club uit Hoofddorp wordt bij een overwinning op eigen complex kampioen. Coach Heiser waarschuwde echter voor te groot optimisme. “Denk er om, het feest is nog niet begonnen!” De Amerikaan hoefde alleen maar te wijzen op de halve finale van de play-offs, waarin zijn eigen ploeg zelf met 2-1 achterkwam tegen de grote favoriet Neptunus, maar door twee achtervolgende zeges toch nog de eindstrijd haalde.

Pioniers blaakt momenteel van zelfvertrouwen. Net op tijd vond de ploeg dit seizoen de goede vorm. Lange tijd was Pioniers in de hoofdklasse niet meer dan een kleurloze middenmoter. Het klikte in die periode niet erg tussen het grote Antilliaanse en het Nederlandse deel van de selectie. Bruce Heiser ontkent de verhalen niet, maar noemt ze overdreven. “Het viel allemaal erg mee. Er zijn geen grote ruzies of vechtpartijen geweest. Maar als er wordt verloren, zijn er problemen. Dat is overal ter wereld zo.”

Bijna het hele seizoen kampte Pioniers met blessures. Vlak voor de beslissende laatste wedstrijd in de reguliere competitie, tegen Pirates, had Heiser voor het eerst een vrijwel complete selectie. Dat betekende de ommekeer. Ook werper Peter Callenbach voelde zich weer in staat hele wedstrijden te gooien. De 35-jarige veteraan kampte heel lang met de naweeën van een enkelblessure die hij opliep toen hij thuis de bal van zijn zoontje van het dak van de schuur wilde pakken.

Callenbach gooide in de halve finale een fantastische wedstrijd tegen Neptunus en bezorgde Pioniers vrijdagavond de eerste overwinning tegen HCAW. Hij lijkt de aangewezen man om HCAW zaterdag aan de titel te helpen. Gisteren stond Callenbach na de wedstrijd dan ook ontspannen met een biertje in de hand en een shagje tussen de lippen temidden van een stel vrienden en clubgenoten.

    • Hans Klippus