Arbiter onderbreekt duel; Fans verstoren voetbalwedstrijd van Utrecht

ROTTERDAM, 29 SEPT. Scheidsrechter Van Egmond heeft gisteren het competitieduel tussen FC Utrecht en Willem II (2-2) ruim tien minuten stil gelegd. Aanleiding waren de hatelijke spreekkoren die vanuit het vak met Utrecht-supporters klonken nadat Willem II voor de tweede keer uit een strafschop had gescoord. Meteen daarop bestormde een aantal woedende fans het veld van stadion Nieuw Galgenwaard. Spelers van de thuisploeg brachten de supporters tot bedaren.

De onvrede van de Utrecht-fans kwam niet als een verrassing. Uit protest tegen het matige spel van de laatste weken betrad de harde kern op verzoek van de supportersvereniging pas na het beginsignaal het stadion. Met leuzen als “We willen bloed, zweet en tranen” beklommen zij de tribunes.

Aan die wens kwam FC Utrecht maar ten dele tegemoet. Na een voorbeeldige start daalde het spelniveau andermaal naar een bedenkelijk niveau. Tot twee keer toe gaf de ploeg van trainer Spelbos een voorsprong uit handen. Beide keren scoorde spelmaker Arts van Willem II vanaf elf meter. De eerste strafschop was een gevolg van een domme overtreding van verdediger Asmus, de tweede het resultaat van een handsbal van aanvoerder Van der Net. De Utrecht-doelpunten kwamen op naam van spits Decheiver en middenvelder Robbemond.

Drie dagen voor de confrontatie met Barcelona deed PSV gisteren zelfvertrouwen op aan de Volendamse Dijk. De thuisploeg verleende het elftal van coach Advocaat vrij baan en mocht van geluk spreken dat de score beperkt bleef tot 6-0. Cocu, Nilis en Zenden scoorden allen twee keer. Bij PSV ontbrak spits De Bilde wegens familie-omstandigheden. In de laatste vier wedstrijden werd de defensie van Volendam 21 keer gepasseerd. “Het is niet dramatisch, tegen PSV hoeven we de punten niet te pakken”, sprak trainer De Boer na afloop.

Niet PSV maar Vitesse zette de grootste uitslag neer in de achtste speelronde. In Sittard werd zaterdag met 7-1 gewonnen van Fortuna. Na twintig minuten was het al 3-1 in het voordeel van de bezoekers die morgen in het UEFA-Cuptoernooi een 2-1 voorsprong verdedigen tegen Sporting Braga. Spits Machlas was in Limburg met drie treffers topscorer in het eenzijdige duel. De Griek vijzelde zijn totaal daarmee op tot negen doelpunten en loste Ajacied Arveladze af als topscorer van de eredivisie.

Roda JC beleefde een slechte generale repetitie voor het duel van donderdag tegen het nietige Beer Sheva uit Israel. In Rotterdam verloor de ploeg van trainer Jol gisteren met 3-1 van Sparta, vooral door een aantal blunders in de verdediging. Dennis de Nooijer, Groenendijk en Renfurm bezorgden Sparta de derde overwinning van het seizoen nadat Torma de ploeg uit Kerkrade in de achtste minuut aan de leiding bracht.

FC Twente en NAC deelden zaterdag de punten, 1-1. Vooral de Bredanaars waren na afloop woedend. Van Halst maakte vlak voor tijd de gelijkmaker vanaf de strafschopstip na een vermeende overtreding van verdediger Van de Looi op aanvaller Sumiala. Scheidsrechter Luinge bestrafte de charge met een rode kaart. “Een onterechte strafschop, een onterechte rode kaart en onterecht twee punten kwijt”, volgens NAC-trainer Neumann.

Nieuwkomer MVV behaalde de eerste overwinning van het seizoen. Voor eigen publiek werd NEC met 2-0 verslagen. Daarmee kwam een einde aan de trieste reeks van zeven nederlagen op rij voor de ploeg van trainer Körver. “Het was voor ons niet vijf voor twaalf maar twaalf uur”, zei de oud-doelman na afloop.