Verstoppertje spel en bij de A4

In haar oneindige wijsheid om het topbridge verder uit te dragen heeft bij de Nederlandse Bridge Bond dit jaar het briljante idee postgevat om de Meesterklasse te decentraliseren. 'We gaan de vier competitie-weekends her en der in het land laten spelen, zodat de grote jongens (en drie meisjes) ook eens in de provincie zijn te zien.' Op zich geen gekke gedachte. Maar dan moet je die jongens en meisjes geen verstoppertje laten spelen, zoals afgelopen week in Leiderdorp, waar de competitie begon.

Een oud schoolgebouw vlakbij een viaduct over de A4 vormde een ideale schuilplaats voor de spelers, die er zo van verzekerd waren dat hun verrichtingen door vrijwel niemand kon worden gade geslagen. Doodzonde, want af en toe werd er best aardig gekaart. De tweede ronde gaat zich afspelen in Krimpen aan den IJssel. Niemand zeggen, dus geen aankondigingen, persberichten of wat dies meer zij. Net zoals de bond, vertel ik u niet waar precies, en wanneer.

Het topbridge is voor de happy few, daar mag niet aan getornd worden. Toch bleef in Leiderdorp een speler niet onopgemerkt. Dat was de jonge international Simon de Wijs die tijdens het Amsterdamse onderonsje USS-Modalfa een start moest vinden tegen een klein slem van de ex-wereldkampioenen Leufkens-Westra. Dat lukte hem aardig:

De boekjes bevelen voor de westhand een uitkomst aan met een klaverhonneur (je ontwikkelt een klaverslag, die je aan slag met A kan cashen), maar Simon de Wijs startte een kleine troef. In de praktijk nam de leider (Enri Leufkens) de eerste ruiten in de hand, stak over naar A en speelde schoppen voor boer en aas. Weer kwam troef na, waarna de leider niet verder kwam dan elf slagen. Met iedere andere uitkomst maakt de leider in de cross-ruff twaalf slagen. Op de andere tafel zat het USS paar (de gebroeders Oltmans) in 5 +1 (geen troefstart).

Uitgerekend in het nietige Leiderdorp geschiedde een wonder.

Rinus Balkenende maakte als 55-jarige zijn debuut in de Meesterklasse. En hoe! Hij viel in voor Carol van Oppen, die verhinderd was. Balkenende, die al twee jaar geen kaart meer had aangeraakt, zegt van zichzelf: ik sta in het bridgemuseum op een verroest zijspoor. Dat weerhield hem niet om, spelend voor Continental, samen met zijn partner Max Rebattu op zaterdag de meeste punten te scoren. Dat ging bijvoorbeeld zo:

In de wedstrijd tegen Hok 2 boden Balkenende (noord) - Rabattu (zuid) als volgt:

Het slem, dat potdicht was, werd op de andere tafel gemist. Het sleutelbod was het 4 controle bod van Rinus Balkenende. Met zijn topkracht en klaveraansluiting waardeerde hij zijn minimale opening terecht op. Daarna was er niets meer dat Rebattu belette azen te vragen. Een sterk staaltje kaartinzicht.

    • Alfred van Cleeff