Toezeggingen voorkomen havenstaking

AMSTERDAM, 27 SEPT. De belangrijkste Amsterdamse havenbedrijven zijn zijn bereid mee te werken aan een doorstart van de failliete Arbeidspool. De bedrijven zijn gezwicht voor de stakingsdreiging die de Vervoersbond FNV eerder deze week liet horen.

Alleen overslagbedrijf OBA wilde in eerste instantie niet voldoen aan de eis om gisterochtend voor negen uur medewerking toe te zeggen. De werknemers legden daarop het werk neer en verdwenen in de kantine. De directie kwam twee uur later met een brief voor de aanwezige FNV-bestuurder, waarin hij zich alsnog bereid verklaarde constructief te willen meewerken aan een nieuwe toekomst voor de Amsterdamse havenpool.

De Vervoersbond FNV had het ultimatum gesteld omdat de Amsterdamse havenwerkgevers zich tot nu te weinig zouden hebben bekommerd om de ondergang van de Amsterdamse havenpool, die 315 werknemers telt. Het uitzendbureau voor de haven kampt met te weinig werk.

De Vervoersbond FNV streeft nu naar een doorstart, mogelijk samen met de Rotterdamse havenpool SHB. Om die nieuwe havenpool een kans te geven moeten de havenwerkgevers onder andere hun contracten met de failliete Arbeidspool omzetten in contracten met de nieuwe havenpool, zo eist de Vervoersbond FNV.

Aanleiding was de faillissementsaanvraag voor de havenpool. De Amsterdamse havenpool (315 werknemers) maakte eind vorige maand bekend dat faillissement moest worden aangevraagd.

Pogingen van de directie om de Amsterdamse havenpool over te laten nemen, liepen allemaal op een mislukking uit.

De havenpooldirectie hoopte aanvankelijk dat uitzendbureau Randstad redding zou brengen.

Randstad besloot echter na een maand studie niet bij de SHB-pool betrokken te willen worden.

Randstad zag af van steun omdat men vond dat havenwerkers veel te duur zijn. Bovendien vreesde het uitzendconcern dat de werkgelegenheid in de haven de komende jaren verder zal afkalven door toenemende automatisering, waardoor de overslag van goederen minder arbeidsintensief zal worden.