Romeinse weg en schip gevonden in Vleuten

Foto: VLEUTEN-DE MEERN - Bij grondwerkzaamheden voor woningbouw in Vleuten-De Meern ten westen van Utrecht zijn gave restanten van een Romeinse weg en een schip gevonden. De weg, die de noordgrens van het Romeinse rijk vormde, wordt door een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Oudheidkundig Bodemonderzoek wegens de goede conditie “volstrekt uniek” genoemd.

Het schip en de weg liggen op enkele meters van elkaar. In het schip van zo'n vijftien meter lengte is een gereedschapskist aangetroffen met een beitel en een breeuwijzer, een stuk gereedschap waarmee de naden van de scheepshuid worden gedicht.

Oorspronkelijke details, zoals de ringen om de stuurriem te bevestigen en een versiering aan de achterkant, zijn nog aanwezig. De weg is over een lengte van tien meter blootgelegd. De vijf meter brede weg lag verhoogd, zodat het weglichaam door een bekisting van eiken palen en planken bijeen moest worden gehouden. Trekbalken zorgden ervoor dat de bekisting op haar plaats bleef.

Voor de ophoging zijn rieten matten en vlechtwerk van elzentakken gebruikt, terwijl ook restanten van grindplaveisel zijn aangetroffen. Op grond van het onderzoek naar de jaarringen zou de constructie uit het jaar 115 dateren, maar sommige onderdelen zouden nog ouder zijn. Vleuten-De Meern ligt op een oude oeverwal van de Rijn en werd daarom al sinds de prehistorie bewoond.

Aangenomen wordt dat de weg een verbinding vormde tussen de Romeinse forten langs de rijksgrens. Vandaag is er een open dag voor het publiek.

(Foto Bas Czerwinski)