Piloot van Airbus meldde voor het ongeluk slecht zicht

JAKARTA, 27 SEPT. De piloot van de Garuda-Airbus die gistermiddag verongelukte in de buurt van de Noord-Sumatraanse stad Medan, heeft kort voor het ongeluk gemeld dat het zicht slecht was. Dat heeft het Indonesische staatspersbureau Antara vanochtend bekendgemaakt.

Volgens een functionaris van de luchthaven Polonia in Medan bedroeg het zicht op het tijdstip van het ongeluk 600 meter. Sinds twee maanden veroorzaken duizenden bosbranden in Sumatra en Kalimantan (het Indonesische deel van Borneo) een dichte rooknevel in een groot deel van Zuidoost-Azië.

Vanochtend kwamen in de Straat van Malakka, tussen Sumatra en Maleisië, twee vrachtschepen met elkaar in aanvaring. Volgens de eerste berichten zijn slechts 5 van de 33 bemanningsleden van een van de schepen gered.

Volgens een woordvoerder van een maritieme reddingsorganisatie in Kuala Lumpur is ook dit ongeluk te wijten aan de dichte rooknevel.

Bij de vliegramp gistermiddag bij Medan kwamen alle 234 inzittenden om het leven. Afgaande op de passagierslijst, die niet altijd betrouwbaar is, zijn onder de slachtoffers dertien buitenlanders, onder wie twee Nederlandse geestelijken.

Reddingswerkers hadden vanochtend de lichamen van 212 mensen geborgen. Officieel staat de oorzaak van de ramp nog niet vast.

Getuigen hebben gezegd dat het vliegtuig, een tweemotorige Airbus die in 1982 aan de Indonesiche luchtvaartmaatschappij Garuda werd geleverd, zeer laag aanvloog en neerstortte nadat het bomen had geraakt. Antara meldt dat de verkeerstoren van het vliegveld Polonia acht minuten nadat de piloot had gevraagd om begeleiding tijdens de landing wegens het geringe zicht, het radarcontact met het toestel verloor. De minister van Communicatie, Haryanto Danutirto, heeft verklaard dat de weersomstandigheden voldoende waren om te landen. “Maar op dat moment hing er een rooknevel boven Medan”, aldus de minister.

Inwoners van Medan hebben tegenover het persbureau AP gezegd dat de smog gisteren het ernstigste was sinds de bosbranden twee maanden geleden begonnen. Een redacteur van een lokale krant zei dat veel inwoners gisteren binnen bleven omdat het buiten moeilijk was adem te halen.

Garuda gelastte gisteravond een aantal vluchten naar Medan af.

Het plan van minister Haryanto om direct een bezoek te brengen aan de plaats van het ongeluk kon niet doorgaan door de zware nevels die nog steeds boven Medan en omgeving hingen.

Het vliegtuigongeluk is het vierde dat het afgelopen jaar in Indonesië gebeurde en het het ernstigste in de geschiedenis van de Indonesische luchtvaart.

    • Frank Vermeulen