Ondertekening verdragen voor ontwapening

NEW YORK, 27 SEPT. De Verenigde Staten, Rusland, de Oekraïne, Kazachstan en Wit-Rusland hebben gisteren in New York een aantal ontwapeningsovereenkomsten ondertekend. Dat gebeurde in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, moeten de overeenkomsten “de weg openen naar de ratificatie door de Doema (het Russische parlement red.) van het START-II verdrag en zo leiden tot een belangrijke vermindering van de arsenalen nucleaire wapens”. Het START-II verdrag, dat in 1993 al werd ondertekend, beoogt een vermindering met tweederde van de voorraden strategische kernwapens. Een protocol dat Rusland en de VS ondertekenden, verlegt de uiterste datum waarop START-II moet zijn uitgevoerd, van 2003 naar 2007 .