Nuis draagt ook bij aan Drentse Van Gogh

ZOETERMEER, 27 SEPT. Staatssecretaris Nuis (OCW) past 700.000 gulden bij om de aankoop van De Turfboot van Vincent van Gogh door het Drents Museum mogelijk te maken. De rest van het aankoopbedrag is door het Drentse bedrijfsleven, de provincie Drenthe, de Vereniging Rembrandt en het museum zelf bijeengebracht.

Het museum wil over de hoogte van het bedrag niet meer kwijt dan dat het “zes nullen telt en niet met een 1 begint”.

De Turfboot geldt als een van de belangrijkste werken uit Van Goghs Drentse periode. Vincent van Gogh bracht in 1883 drie maanden in de noordelijke provincie door nadat hij gebrouilleerd was geraakt met zijn omgeving als gevolg van zijn affaire met een prostituee. In de natte en koude herfst van 1883 raakte Van Gogh zeer onder de indruk van de “melancholiek schoonheid” van het Drentse landschap en van het sobere, harde leven van de boerenbevolking en de veenarbeiders. De schilder legde zijn indrukken voornamelijk vast in de vorm van landschappen en scènes uit het boerenleven. Op dat Drentse oeuvre is De Turfboot wat betreft onderwerp een opvallende uitzondering.

Van het Drentse werk is relatief weinig bewaard gebleven. Toen Van Gogh naar zijn ouders in Nuenen vertrok, nam hij slechts vijftien tekeningen en aquarellen en zeven olieverfschilderijen mee. Daarvan is De Turfboot volgens het Drents museum zeker een van de interessantste. De Turfboot was al sinds 1904 in het bezit van een redersfamilie. Vanmiddag zal Nuis het bedrag symbolisch overhandigen aan museumdirecteur Horstman, waarna hij het doek zal onthullen. (ANP)