Journalisten vrezen wraak Grijze Wolven

AMSTERDAM, 27 SEPT. De journalisten Stella Braam en Mehmet Ülger zijn sinds dinsdag ondergedoken na bedreigingen die verband houden met de publicatie van hun boek Grijze Wolven. Een zoektocht naar Turks extreem-rechts. De politie van Amsterdam heeft de journalisten aangeraden “even een teruggetrokken leven te leiden”, aldus een politiewoordvoerder.

Servet Y. en een Utrechtse ex-politieman van Turkse afkomst, die aanvankelijk aan de publicatie meewerkten, zouden de journalisten hebben bedreigd. De politie neemt deze melding volgens woordvoerder K.Wilting “heel serieus”. Volgens Braam verstoort hun boek dat volgende week verschijnt, de pogingen van de Grijze Wolven in West-Europa een betere naam te krijgen. In het recente verleden is deze groepering beschuldigd van terreurdaden tegen communisten en leden van andere linkse partijen.

Braam zegt dat ze van Servet Y. kreeg te horen dat Nederland te klein was voor haar om onder te duiken, dat ze nu duizenden vijanden heeft, en “dat het wel een verkeersongeluk zal worden”.

Braam en Ülger bezochten massamanifestaties van Grijze Wolven en spraken met hen over hun anti-Westerse opvattingen. De invloed van de Grijze Wolven breidt zich in Nederland uit als een olievlek en deze aan de Turkse nationaal-socialistische partij MHP gelieerde “jeugdbeweging” werft vooral onder Turkse jongeren, zo blijkt uit het boek.