Ierland laat gevangenen IRA voortijdig vrij

DUBLIN, 27 SEPT. Ierland heeft vijf leden van het Ierse republikeinse leger (IRA) voortijdig vrij gelaten. De stap is bedoeld als teken van goede wil omdat er vooruitgang wordt geboekt in de vredesbesprekingen over Noord-Ierland, eerder deze week.

De vijf komen een jaar eerder vrij, twee dagen nadat de strijdende partijen in Noord-Ierland waren overeengekomen door te gaan met de vredesbesprekingen over de door Britten bestuurde provincie. “Hiermee willen we laten zien hoe tevreden we zijn met de gang van zaken”, aldus regeringsbronnen.

Vergelijkbare stappen zijn te verwachten zolang er van de kant van de IRA niets gebeurt dat de vooruitgang zou kunnen dwarsbomen. De vrijlating werd met lof ontvangen door Sinn Fein, de politieke arm van de IRA. “De vrijlating van vijf gevangenen is een zeer welkome ontwikkeling”, aldus de vice-voorzitter van Sinn Fein Pat Doherty. “Het geeft aan hoe serieus de Ierse regering het vredesproces opneemt.”(Reuter)