Holec Holland deze week eerste slachtoffer; Beurs oogst kritiek met soepele voorwaarden

ROTTERDAM, 27 SEPT. Flexibilisering van de toelatingsvoorwaarden op de Amsterdamse Effectenbeurs heeft deze week met de mislukte beursgang van Holec Holland, haar eerste slachtoffer geëist.

Het bedrijf Holec, dat schakelkasten fabriceert, werd toegelaten op de beurs zonder een track record te hebben afgegeven waarin de resultaten over de laatste drie jaar zijn vastgelegd. Omdat deze informatie ontbrak lieten beleggers het afweten en werd de beursgang uiteindelijk afgeblazen.

Juist Holec had een reeks gezonde jaarverslagen moeten laten zien. In de jaren dat het bedrijf nog deel uitmaakte van de Begemann Groep leed het verlies. Nu onderdelen van het bedrijf zijn verkocht en het resterende Holec Holland zich heeft losgemaakt van Begemann, wordt weer winst gemaakt. Maar beleggers zien dit recente succes als een ijsvloer na één koude nacht.

De versoepeling van de regelgeving omtrent noteringen is een verandering die de beurs heeft doorgevoerd om zich te onderscheiden van andere Europese effectenbeurzen. De drempel naar de beursvloer wordt erdoor verlaagd. Behalve het schrappen van het track record is ook de eis om een Nederlandstalige prospectus uit te geven vervallen.

“De flexibilisering is niet in het belang van de klanten van de beurs”, zegt C. Haasnoot van effectenbank Stroeve. “En de belangrijkste klant is in dit geval de belegger en niet, zoals de beurs soms wel eens denkt, het bedrijf dat geld nodig heeft en daarom naar de beurs gaat.” Haasnoot is van mening dat gemak voor het bedrijf automatisch leidt tot ongemak voor de belegger. “Dat track record was er niet voor niets. Ik kan natuurlijk als belegger oude jaarverslagen gaan doorspitten, maar daar word ik niet enthousiast van.” Ook protesteert hij tegen de Engelstalige prospectus. “Daar worden financiële termen in gebruikt die tot verwarring kunnen leiden. De beurs zou als onafhankelijke klantvriendelijke organisatie de belegger niet met dergelijke problemen moeten opzadelen.” Volgens Haasnoot is er meer mis met de nieuwe regelgeving omtrent de komst van beursnieuwelingen. “Banken die inschrijven op aandelen, zoals deze week bij Holec, moeten via het koopcontract beloven niet met de pers te spreken. Zo komen potentiële beleggers in deze aandelen nooit achter de opvattingen van onze analisten over deze waardepapieren.”

Volgende week komt opnieuw een aandeel in notering dankzij de mildere voorwaarden. Het is de Begaclaim van de Begemann Groep. Beleggers kunnen aandelen kopen in de schadeclaim van 1,2 miljard gulden die ex-topman van Begemann, J.A.J. van den Nieuwenhuyzen heeft neergelegd bij de Nederlandse staat en de Vereniging voor de Effectenhandel. Of de beursgang doorgaat is na afgelopen week niet met zekerheid te zeggen. De notering zou een unicum zijn want de beurs was nooit eerder marktplaats voor de handel in stukken die recht geven op een betwiste schadeclaim, laat staan op claims tegen zichzelf.

    • Sjouke Rijper