Hof oordeelt in hoger beroep; Acht jaar voor doodschoppen Kloppenburg

AMSTERDAM, 27 SEPT. Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren de 22-jarige R.L. in hoger beroep veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor het doodschoppen van Joes Kloppenburg. De rechter legde geen terbeschikkingstelling (tbs) op.

Het openbaar ministerie had zes jaar gevangenisstraf en tbs geëist.

De rechtbank had L. eerder ook veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf.

Kloppenburg kwam in de nacht van 16 op 17 augustus vorig jaar om het leven bij een gewelddadig treffen in de Voetboogsteeg in Amsterdam. L., zijn drie neven en een vriend mishandelden daar zonder reden diverse mensen. Toen Kloppenburg hen maande te stoppen, richtte de agressie zich tegen hem. L. schopte hem vervolgens zo hard dat hij in coma raakte en later in het ziekenhuis overleed.

De dood van de 26-jarige Joes Kloppenburg leidde tot veel maatschappelijke verontwaardiging.

Deskundigen oordeelden over L. dat hij aan persoonlijkstoornis lijdt, maar volgens het gerechtshof is niet voldoende aangetoond dat tussen de stoornis en de gewelddadige daad een verband bestaat. Tbs is daarom niet op zijn plaats, aldus het gerechtshof. De deskundigen verschilden van mening of er kans bestaat op herhaling. Het gerechtshof vindt dat de dader met een straf van acht jaar genoeg wordt gestraft.

De vader van Joes Kloppenburg had op tbs aangedrongen. Hij vreest namelijk wel herhaling indien L. niet wordt behandeld. Na de uitspraak van het gerechtshof reageerde hij teleurgesteld. “Ik hoop de naam van de verdachte nooit meer tegen te komen in de krant in verband met geweld.” Vader Kloppenburg zei wel opgelucht te zijn dat een einde is gekomen aan de rechtszaak. “We moeten nu proberen een moeilijke periode af te sluiten en weer tijd voor onszelf nemen.” De verdachte moet van het gerechtshof 10.000 gulden betalen aan een ander slachtoffer. Zijn familie heeft reeds 20.000 gulden schadevergoeding betaald aan de familie Kloppenburg.