Hard schreeuwen en wedstrijd is voorbij

Ajax en Feyenoord laten hun supporters thuis bij de onderlinge uitwedstrijd om beledigende spreekkoren te voorkomen. Het vocale geweld neemt toe in de stadions. Hoe snoer je supporters de mond? “Met een landelijk stadionverbod”, meent scheidsrechter Luyten.

ROTTERDAM, 27 SEPT. Het lijkt wellicht een vorm van masochisme dat uitgerekend de meest geplaagde voorzitter van de NV Eredivisie een verstrekkend voorstel doet om het verbale geweld in de stadions te beteugelen.

Maar B. Wesly van MVV accepteert zelfs de gedachte dat zijn club met 3 punten de rij sluit als de Maastrichtenaren conform zijn idee zouden worden gestraft voor de ongeregeldheden in de derby tegen Roda JC.

Zo dient de KNVB volgens Wesly voortaan te handelen: “Bij ordinaire scheldpartijen vanaf de tribunes moet de scheidsrechter de wedstrijd meteen staken, waarna de desbetreffende club drie punten in mindering krijgt en tevens zijn eerstvolgende wedstrijd reglementair verliest.”

Enkele weken geleden was Maastrichtenaar Van de Luer, tegenwoordig spelend bij Roda JC, in stadion De Geusselt het mikpunt van beledigende spreekkoren, die ook aanhielden na interventie van scheidsrechter Wegereef én de stadionspeaker.

Bovendien werd een rol drop op het veld gegooid en die redelijk onschuldige actie kostte MVV nog eens een boete van 30.000 gulden. Wesly heeft er schoon genoeg van. Hij dreigde het bewuste vak G al met een stadionverbod. Dat gaat de voorzitter van MVV echter niet ver genoeg. “Ik heb al overleg gevoerd met enkele juristen.”

“Maar het is in Nederland niet eenvoudig iemand een stadionverbod op te leggen. We weten wie die rol drop op het veld heeft gegooid. Niemand wil echter getuigen uit angst voor represailles. Het is frustrerend dat het recht op die manier niet zijn beloop krijgt. Ik hoop met mijn voorstel strafpunten te geven een discussie over verbaal wangedrag op gang te brengen binnen de KNVB. Of bezondigen we ons opnieuw aan zinloos geweld na eén minuut stilte?”

Binnen het zogeheten driestappen-plan van de KNVB heeft een scheidsrechter de mogelijkheid een vak met zich (verbaal) misdragende supporters te laten ontruimen. “Als twee pogingen tot een dialoog na het onderbreken van de wedstrijd door de arbiter niets hebben opgeleverd”, stelt oud-scheidsrechter J. Blankenstein, bij de KNVB belast met de arbitrage. “Het probleem is dat het laten ontruimen van een vak soms de openbare orde in gevaar kan brengen en we moeten oppassen die verantwoordelijkheid niet alleen bij de scheidsrechter te leggen.”

Met dat dilemma worstelde scheidsrechter H. Luyten onlangs bij de wedstrijd in de eerste divisie tussen Helmond Sport en ADO Den Haag. Hij greep naar het uiterste middel door het duel te staken, omdat hij de spreekkoren aan zijn adres niet langer wenste te tolereren. “Termen als hoerenjong en het kinderachtige 'hoera-jong' zijn al zo ingeburgerd dat ik die nog nauwelijks hoor. Toen kwamen echter de ziektes en dat ging me te ver. Ik vind dat in zo'n geval morele grenzen worden overschreden.”

Twee keer trachtte Luyten het vak met Haagse supporters tot bedaren te brengen.“Dat hielp dus niet. In overleg met de politie en de veiligheidscoördinator hebben we besloten het vak niet te laten ontruimen, omdat het nota bene om supporters ging die gewoon met de auto naar het stadion waren gereden. De politie kon ze dus niet gemeenschappelijk afvoeren. Ik had geen andere keuze dan de wedstrijd te staken.

“Volgens sterke geruchten betrof het zelfs supporters, die in Den Haag een stadionverbod opgelegd hebben gekregen. Die konden blijkbaar ongestoord een kaartje kopen bij Helmond Sport. Na hun vertrek uit Helmond werd meteen de politie in Den Bosch gealarmeerd, omdat aanwijzingen bestonden dat de groep uit Den Haag ook daar nog een rekening had te vereffenen. Die gasten zijn echter naar huis gereden en hebben waarschijnlijk een leuke avond gehad.”

Die machteloosheid dwingt de KNVB en de clubs volgens Luyten tot meer dan bezinning op het verbale geweld in de stadions. Zowel Blankenstein als Luyten ziet niets in het voorstel van Wesly. “Dat werkt provocerend”, meent Blankenstein. “Supporters kunnen de uitslag van de wedstrijd beïnvloeden als ze weten dat een club een sanctie van drie punten in mindering boven het hoofd hangt. Hard schreeuwen en de wedstrijd is afgelopen. Dat kan nooit de bedoeling zijn.”

Luyten ziet veel meer in de Britse aanpak. “Ik was laatst in Edinburgh bij de Schotse derby tussen Hibernians en Heart of Midlothian. Daar bevonden zich in alle vakken suppoosten, die zich misdragende supporters ogenblikkelijk afvoerden. Buiten het stadion werd meteen hun clubkaart ingenomen. Als vierde official was ik bij de wedstrijd tussen Arsenal en Sampdoria getuige van de stringente veiligheidsmaatregelen in het stadion. Daar kan de politie met video-camera's bijna in de broekzak van een supporter kijken.

“De stewards staan via een oordopje in verbinding met veiligheidsagenten en op die manier kan bij Arsenal meteen worden ingegrepen. Nu steeds meer moderne stadions verrijzen, moet zoiets ook in Nederland mogelijk zijn. Het geval in Helmond leert echter dat we een landelijk registratiebeleid moeten invoeren, zodat een supporter die er niet meer in komt bij ADO Den Haag ook uit alle andere stadions in Nederland kan worden geweerd.

“Ik hoor als leraar op mijn school soms stuitende voorbeelden hoe de nieuwe veiligheidswetten van de KNVB worden ontdoken. Een supporter van MVV had ongezien een mes naar binnen kunnen smokkelen, terwijl hij ook nog een stadionverbod had. Op de clubkaart van zijn broer kwam hij echter moeiteloos binnen.. Het stadion moet weer een schouwburg worden, waar de toeschouwer keurig zijn plaats krijgt toegewezen en waar hij ongestoord kan genieten van de wedstrijd.”

Daar zal vanavond bij wedstrijd MVV-NEC geen sprake van zijn. “Een goedkope publiciteitsstunt”, noemt E. Crijns, bestuurslid van de supportersvereniging van MVV het voorstel van Wesly. “MVV zou zich eerst eens moeten bekommeren om zijn relatie met de supporters. Zo veel zijn het er al niet meer, maar ik houd ze bij uitwedstrijden meestal keurig in de hand. Ik vrees echter voor ongeregeldheden als MVV achter komt te staan tegen NEC. Dan krijgt Wesly meer verbaal geweld te verduren dan hem lief is, want dergelijke excessen zul je nimmer uit de stadions kunnen weren.”

    • Robèrt Misset