Gemalen marmer in plaats van zand

Valderrama staat te boek als de beste golfbaan van Europa. Jaime Ortiz Patinho is er alleenheerser. Deze week glimt de Boliviaanse miljardair van trots. Hij is gastheer van de Ryder Cup.

SOTOGRANDE, 27 SEPT. Gezeten tussen Barbara Bush en prins Bernhard, erelid van Valderrama, genoot Jaime Ortiz Patinho van de openingsceremonie van de Ryder Cup. Even daarvoor had hij in het clubhuis met de Spaanse koning Juan Carlos getoost op het succes van het toernooi. Patinho, Jimmy voor vrienden, beleefde zijn 'finest hour'. De droom van de Boliviaanse miljardair was uitgekomen: voor een paar dagen was de blik van de golfwereld gericht op Valderrama, zijn golfbaan aan de Spaanse zuidkust.

Deze week is het er hectisch. Als de Ryder Cup voorbij is, zal de serene rust er snel terugkeren. Want zo wil Jimmy Patinho het. De eigenaar van Valderrama is een kleinzoon van Simon Patinho, een Boliviaanse tinmagnaat die tot de rijkste mannen van de wereld behoorde. Het huidige vermogen van Jimmy Patinho wordt geschat op 1,3 miljard gulden. In het begin van de jaren tachtig verkocht Patinho zijn bedrijven en vestigde hij zich in Zuid-Spanje. Patinho speelde er golf op de baan van Sotogrande.

Hij ergerde zich meer en meer aan de toenemende drukte op de baan.

Toen Las Aves - een nabij gelegen golfbaan - te koop werd aangeboden, aarzelde hij niet. Patinho kocht de baan, samen met wat vrienden die hij niet veel later weer uitkocht. Zij wilden een besloten golfbaan om in alle rust te kunnen spelen.

Patinho had grootse plannen.

Hij had een nieuw doel gevonden in zijn leven. Valderrama moest de mooiste en beste golfbaan van Europa worden. Patinho was bereid veel geld uit te geven. Hij sprak de leden toe: “Dankzij mijn geld kunnen jullie in de toekomst op een absolute topbaan spelen. In ruil daarvoor bepaal ik de regels op deze club.” En zo geschiedde.

Valderrama heeft op dit moment zo'n driehonderdvijftig leden. Het lidmaatschapsgeld bedraagt honderdduizend dollar.

Nieuwe leden staan te dringen. Uiteraard bepaalt Patinho hoogstpersoonlijk wie er lid mogen worden. “Het moeten mensen zijn die ik ook thuis zou willen ontvangen.” Patinho laat mondjesmaat gastspelers toe die in principe alleen mogen starten tussen twaalf en twee uur 's middags, als de zon op zijn heetst is en de leden zich op het terras van het imposante clubhuis te goed doen aan de lunch. De kosten voor een rondje van achttien holes op Valderrama bedragen driehonderdvijftig gulden.

Toen in het voorjaar van 1993 officieel bekend werd gemaakt dat Spanje, als eerste land op het Europese continent, de Ryder Cup kreeg toegewezen, rook Patinho zijn kans. Dit zou de bekroning worden op zijn werk. Patinho wilde al langere tijd wereldwijde erkenning voor zijn creatie. De Ryder Cup zou daarvoor zorgen. Veel golfbanen mengden zich in de strijd om de Ryder Cup te mogen huisvesten. Patinho won. Dankzij de juiste vrienden op de juiste plaatsen, maar ook omdat er in Spanje geen betere golfbaan te vinden is. Tot aan de dag van vandaag investeerde Patinho een kleine honderd miljoen gulden in zijn speeltje. Als hij morgen het idee heeft dat er toch nog iets verbeterd kan worden, zal Patinho andermaal de buidel trekken. “Hobby's kosten nu eenmaal geld”, luidt het laconieke commentaar.

Het resultaat van die dure hobby mag er zijn. Als de zon schijnt, is Valderrama letterlijk oogverblindend mooi door de schittering van de bunkers, die niet zijn gevuld met zand, zoals op gewone golfbanen, maar met spierwit, gemalen marmer. De met honderden kurkeiken en olijfbomen omzoomde fairways veren als tapijt, de greens zijn glad als glas. Geen grassprietje springt uit de toon. Patinho houdt het nauwlettend in de gaten. Hij volgde een studie agronomie in Amerika en weet inmiddels alles van het onderhoud van golfbanen. “Ik wil gewoon dat alles perfect is op Valderrama. Zo simpel is dat.”

Patinho kan gerust zijn. “Valderrama is de best onderhouden golfbaan in de wereld”, zei de Amerikaanse captain Tom Kite deze week. Patinho weet dat baan na de Ryder Cup veel meer waard is dan de honderd miljoen gulden die hij er in heeft gestoken. Vooral Japanners investeren graag in beroemde golfbanen. Maar wat er ook geboden wordt, Patinho zal geen afstand doen van zijn Valderrama. “Verkopen? Nooit. Valderrama is mijn levenswerk.”

    • Gerard Louter