Geen 'time-out' nederzettingen; Netanyahu verwerpt verzoek VS

JERUZALEM, 27 SEPT. De Israelische premier, Netanyahu, heeft gisteren een verzoek van de Verenigde Staten naast zich neergelegd om een 'time-out' in acht te nemen met betrekking tot de nederzettingenpolitiek.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, had om de 'time-out' gevraagd nadat Netanyahu woensdag de bouw had aangekondigd van 300 woningen voor kolonisten in Efrat op de Westelijke Jordaanoever.

Op een persconferentie in Jeruzalem zei Netanyahu gisteren dat er wel nieuwe woningen moeten komen om de bevolkingsaanwas op te vangen. “Ik geloof niet dat iemand suggereert dat de bouw in de Arabische gemeenschappen moet worden stopgezet waar ook sprake is van een natuurlijke groei. Niemand kan realistisch suggereren om het leven te bevriezen.” Volgens Netanyahu bouwt Israel “op de meest voorzichtige manier”.

“Wij gaan geen heuvel te ver.” De aankondiging van Netanyahu over de bouw op de Westelijke Jordaanoever leidde vrijwel onmiddellijk tot een zeer ontstemde reactie van Madeleine Albright.

Deze hoopt dat als Israel een moratorium met betrekking tot de nederzettingpolitiek in acht neemt en de Palestijnse bestuursautonomie meer doet aan de strijd tegen het terrorisme, het vredesproces, dat in een diepe crisis verkeert, een nieuwe impuls krijgt.

Netanyahu reageerde gisteren gematigd positief op de arrestatiegolf in de Palestijnse bestuursautonomie onder aanhangers van de moslim-extremistische Hamas-beweging. “Ik hoop dat dit een kentering markeert, een echte inspanning om te proberen de infrastructuur van het terrorisme aan te pakken”, aldus Netanyahu. Gisteren, de derde dag van de arrestatiegolf, pakte de Palestijnse politie wederom tientallen aanhangers van Hamas op in de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. Een televisiestation dat nauwe banden met Hamas heeft, is inmiddels gesloten. Palestijnse politieagenten namen gisteren plaats bij de receptie en beantwoordden inkomende telefoongesprekken om zo een beter beeld te krijgen van de 'achterban' van het televisieestation.

Volgens Radio Israel heeft het Israelische leger deze week geoefend op de Westelijke Jordaanoever op een 'totale' oorlog met de Palestijnse bestuursautonomie.

Een van de situaties waarop werd geoefend, was een bestorming van nederzettingen van joodse kolonisten door Palestijnen. Bij de oefening werd ook een scenario uitgewerkt om de gebieden die Israel aan de Palestijnen heeft overgedragen, te bezetten.

Volgens de militaire expert van Radio Israel “kan er geen twijfel over bestaan dat het Israelische leger zich op het ergste voorbereidt.

Dat is gebaseerd op de evaluaties van de situatie waarvoor de laatste weken waarschuwingen zijn gegeven aan de politiek.'' Bij de oefening zouden een groot aantal tanks en helikopters zijn ingeschakeld. (AP, Reuter, AFP)

L Vrijetijdskunde, Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Breda.