FBI schaduwde Lennon

LOS ANGELES, 27 SEPT. De Amerikaanse Federale Recherche (FBI) heeft de in 1980 vermoorde Britse popzanger John Lennon scherp in de gaten gehouden in de jaren 1971 en 1972. Lennon woonde toen in de Verenigde Staten, en werd vanwege zijn openlijke stellingname tegen de inzet van Amerikaanse troepen in Vietnam beschouwd als een mogelijke bedreiging voor de herverkiezing van president Richard Nixon in 1972.

Een en ander blijkt uit de tachtig pagina's FBI-rapporten over Lennon, die gisteren in opdracht van een Amerikaanse rechter openbaar zijn gemaakt. De publicatie is de verdienste van John Wiener, hoogleraar in de geschiedenis aan de Universiteit van Californië. Hij had in 1981, toen hij werkte aan een boek aan Lennon, gevraagd om inzage van de FBI-stukken, maar dat had de FBI geweigerd met een beroep op de nationale veiligheid. De rechter had Wiener, wiens boek overigens al in 1985 is verschenen, na veertien jaar procederen - tot in het Hooggerechtshof aan toen - in het gelijk gesteld. Verder moet de FBI aan Wiener 204.000 dollar (meer dan vier ton in guldens betalen) als compensatie voor diens juridische kosten.

Opmerkelijk is dat Lennon op het moment van de FBI hem schaduwde, van geen enkel strafbaar feit werd verdacht. In de tachtig pagina's staan geen onthullingen van betekenis. De FBI rapporteerde de bevindingen aan H.R. Haldeman, een van Nixons naaste adviseurs in het Witte Huis. Kennelijk was het onderzoek bedoeld om Lennon eventueel uit te wijzen uit de VS. (AFP)

.Crimewave / Broken Hearts and Noses (Ram Raimi, 1985, VS). Mede door broers Coen geschreven parodie op de film noir en Hitchcock-thriller. Verhaaltje doet minder ter zake in dit staaltje uitgelaten stripverhaalidioom. BBC1, 1.55-3.20u.