Opinie

    • Youp van ’t Hek

Fax aan Piet Bukman

Beste Piet

Je houdt het dus voor gezien. Jammer. Je hebt je toch niet laten wegblazen door die sukkel van Helgers? Of wel? Weet je nog dat hij die plastic oren opzette toen hij ooit werd gekozen tot jullie voorzitter?

Ik kan die man sinds dat incident nooit meer zonder die dingen zien. Het was patronaatshumor van de bovenste plank en vatte in een klap het hele CDA samen. Volgens mij was die foto de definitieve doodklap voor de partij en heeft hij jullie meer schade berokkend dan het dramatische fractievoorzitterschap van vriend Heerma. Of kan dat niet?

Maar even terug naar jou, Piet. Wat jammer dat je er mee stopt.

Onze hele familie is echt een beetje van slag door je besluit. Jij bent namelijk voor ons het symbool van de Nederlandse politiek. Jouw schitterende gehakkel, je verwarde stamelen, je worstelpartij met de apparatuur en je radeloze tellen van de stemmen. We bekeken het allemaal even ademloos. We vonden Deetman altijd al een goeie. Die had dat boerse, humorloze gereformeerde over zich en daar werden wij thuis altijd al uiterst vrolijk van, maar toen kwam jij en jij sloeg alles. Jij bent de volksvertegenwoordiging: voorzitter van de kegelclub, secretaris van de konijnenfokvereniging, grensrechter bij een volleybalwedstrijd, amanuensis op een Veluwse scholengemeenschap, hoofdboekhouder van een landbouwcoöperatie, vertegenwoordiger in Tefalpannen en ga zo maar door. Jij bent Nederland Piet. Ik zie je op zondagmiddag met de vrouw op een Batavus door een stiltegebied fietsen en daarom moet jij volgens mij voorzitter van de Tweede Kamer blijven.

Natuurlijk ging het niet goed. Je ontnam mensen volledig ten onrechte het woord, gaf het aan anderen die niet aan de beurt waren, vervolgens maakte je nog twee procedurefouten, stelde voor om te gaan stemmen, trok dat voorstel in en schorste dan maar even de vergadering. Maar dat was nou juist het leuke. Er was amper iemand die het opviel. In de rest van de wereld is altijd wat meer herrie in de tent.

In Spanje verscheen nog eens een kerel met een pistool in het parlement, in Turkije gaan ze daar regelmatig op de vuist, het Lagerhuis schreeuwt en scheldt zoals alleen Engelsen dat kunnen en de Knesset is natuurlijk het summum van genot. Bij ons lijkt het altijd meer een vergadering van een klaverjasclub voor zeer hoog bejaarden. Hier maakt het ook niet uit. Iedereen is lekker voor zichzelf bezig. De PvdA-er Houda zit vanuit de bankjes met zijn mobiele telefoon zijn Amsterdamse textielbedrijf te leiden, Bolkje verdiept zich zonder enig probleem in de jaarverslagen van pillenboer MSD, Janmaat zit gewoon te tukken, Wolffensperger leest de advertenties waarin een burgemeester gevraagd wordt en de enige keer dat iemand de handen laat wapperen dan is het om die boven iemand anders hoofd te houden. Soms heb ik het idee dat ze bij ons allemaal verplicht Prozac en Valium in hun koffie hebben gedaan. En dat amateurisme van jou, dat volstrekt onbeholpene was voor mij de enige reden om naar Den Haag Vandaag te loeren.

En nu ga jij dus weg. Je hele partij schijnt opgelucht te zijn, behalve wij. Wij moedigden je aan, riepen 'hup Pietje', noemden je De Hakkelaar en vonden je stottertechnisch beter dan Philip Freriks. Je belde me om te vragen of ik een opvolger wist. Volgens mij moeten jullie eens aan Peter Jan Rens denken. Die jongen is absolute top. Die heeft geen speeksel maar zweet in zijn mond als hij praat. Hem moet je buiten een microfoon en een hamer ook nog een fax en een telefoon geven. Dan weet je helemaal niet wat je meemaakt. Dan kunnen we weer vier jaar smullen. Voor welke partij hij in de kamer moet? RTL of Endemol. Niemand van de kiezers heeft door dat dat geen politieke partij is.

Goede Piet, geniet van je pensioen, pluk de vruchten van je harde werken en oprechte dank voor een aantal jaren topamusement.

    • Youp van ’t Hek