DSM is van plan kunstmestdivisie af te stoten

ROTTERDAM, 26 SEPT. Chemieconcern DSM wil zijn kunstmestactiviteiten verkopen. DSM Agro draait matig. Het bedrijfsonderdeel was goed voor 708 miljoen gulden omzet in 1996, ongeveer zeven procent van de concernomzet.

Over de eerste zes maanden liep het bedrijfsresultaat zeer fors terug door onder meer lagere opbrengstprijzen.

“In de kunstmestwereld is behoorlijk wat beweging”, aldus DSM-topman S. de Bree gisteren tegenover het persbureau ANP.

De Bree zei verkoop van DSM Agro niet uit te sluiten “als er een aantrekkelijke propositie komt”.

“Agro is geen geweldig blok aan het been. Het draait nog met winst en er zijn al wat fabrieken afgeschreven.”

DSM is geen grote kunstmestfabrikant. Wel heeft het bedrijf de kosten goed onder controle. De markt zit echter tegen. In Nederland (Botlek), Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten heeft DSM zijn kunstmestfabrieken al jaren terug verkocht.

Ook als DSM Agro van eigenaar wisselt, blijft De Bree voor handhaving van de kunstmestactiviteiten op de fabrieksterreinen in Geleen en IJmuiden (op het terrein van Hoogovens). Die zijn toeleverancier aan andere bedrijfsonderdelen en kunnen daar niet zomaar worden uitgelicht.

De laatste jaren is DSM bezig haar activiteiten te verleggen van de cojunctuurgevoelige bulkchemie naar de fijnchemie. Dat bleek onder meer uit de acquisitie, vorig jaar van het Oostenrijkse bedrijf Linz (fabrikant van halfabrikaten voor onder meer de farmaceutische industrie)

Het persbureau Reuter tekende op uit de mond van De Bree dat DSM de komende jaren ook wil expanderen in de zoegenoemde 'downstream'-activiteiten. Hiertoe behoort behalve de fijnchemie ook de produktie van synthetische rubber, activiteiten die nu voor ongeveer vijftig procent bijdragen aan de omzet. DSM heeft een goed eerste halfjaar van 1997 achter de rug. De nettowinst steeg in de eerste zes maanden van dit jaar met bijna 13 procent tot 465 miljoen gulden. De winst per aandeel nam met 2,75 gulden toe tot 15,40 gulden. De gunstige marktomstandigheden en de uitbreiding van DSM's activiteiten leidden tot een groei van de omzet met 18 procent tot 6,1 miljard gulden.

De Bree heeft nog steeds geen hoge pet op van de analistenramingen voor zijn concern. Als gevolg van een dip in de verdiensten bij de petrochemische bedrijfsonderdelen, goed voor ruim 40 procent van de DSM-omzet, komt de winst volgens hen de komende twee jaar tot eenderde lager uit. Volgens De Bree leggen de analisten echter te veel nadruk op de aankomende overcapaciteit in de markt van petrochemische producten als polyethyleen en polypropyleen als gevolg van de bouw van nieuwe fabrieken. “Het is naïef te verwachten dat die aangekondigde capaciteit voluit in productie komt”, zegt hij. “Neem bijvoorbeeld China.

Daar draait een fabriek voor caprolactam (grondstof voor nylon), met licenties van DSM. Er is nog geen een maand geweest dat die vestiging op haar normale capaciteit draaide.''