déjà vu

Amerikanen raken buiten zinnen wanneer ze een man met een knuppel een balletje ver weg zien slaan. Baseball heet de sport waarvan sinds meer dan een eeuw zowat iedere Amerikaan alles weet. Het is als veel sporten afgeleid van (Engelse) kinderspelletjes. Onder invloed van de media ontwikkelde baseball zich in de jaren twintig, dertig en veertig tot de belangrijkste sport van de Verenigde Staten.

De New York Times kon de neiging tot populisme niet langer onderdrukken en meende tegemoet te moeten komen aan de wensen van het volk, dat alles over baseball wilde lezen.

Het aantal sportkolommen werd aanzienlijk vergroot. En de oplage groeide snel. Het was de krant niet ontgaan dat ene 'Babe' Ruth was uitgegroeid tot een volksidool. Deze honderd kilo zware man van Duitse afkomst (echte naam George Hermann Ruth) sloeg de ene na de andere bal in de tribunes. Hij speelde eerst voor de Baltimore Orioles en de Boston Red Sox. Als slagman van de New York Yankees bereikte zijn populariteit - en die van baseball - grote hoogten. In de Bronx werd het Yankee Stadium gebouwd, bekend als The House that Ruth Built. Ruth sloeg in totaal 714 homeruns. Pas in 1974 werd zijn record gebroken. Ruth stierf in 1948. Toen hem eens werd gevraagd of hij het niet vreemd vond dat hij meer verdiende dan de president van de Verenigde Staten, antwoordde Babe Ruth: I had a better year.

    • Guus van Holland