Culinair wandelen

Uit eten gaan is een sociale activiteit bij uitstek. Niet elke alleenstaande komt daar even makkelijk aan toe. In het aan verenigingsleven zo rijke Nederland ontstaat dan al gauw een initiatief om daar wat aan te doen.

Zo verrees twee jaar geleden de Dinnerclub, een besloten gezelschap voor 'alleengaanden'. Je komt alleen, doet wat samen, en vertrekt over het algemeen weer alleen, want een bemiddelingsbureau wil de Club niet zijn. De leden worden 'gescreend' op interesses om ploegjes gelijkgestemden te kunnen samenstellen.

De naam Dinnerclub zegt het al: veel van de activiteiten draaien om eten: lunches, diners, teas, picknicks, enzovoort. Maar de club geleidt zijn leden ook naar bospaden, concertgebouwen, theaters, skischansen, kanovijvers en wat dies meer zij.

Het succes is zo groot, dat al een tak voor 'tweegaanden' in het leven is geroepen en dat het organisatietalent van de Clubmedewerkers nu ook wordt ingezet voor bedrijven die zoeken naar verantwoorde uitstapjes voor het personeel.

Voor sommige evenementen geldt een open intekening, zoals voor culinaire wandelingen in Delft (de zondagen 28 september, 19 oktober en 30 november) en in Gouda (nog op 12 oktober en 16 november). Start steeds om 11.30 's ochtends, einde om 18.00 uur. In beide steden loopt de route tussen zes restaurants, die elk een gerecht serveren. Er wordt gewandeld in groepen van hooguit 30 personen plus gids. Er kan bij de Club gereserveerd worden via 070-3800428.

De prijs bedraagt 99 gulden.

Als voorproefje hier een vereenvoudigde versie van het recept van een van de Goudse koks.

Week de boleten een half uur in lauw water. Knijp het vocht uit de boleten en zeef het door een koffiefilter. Pel en snipper het sjalotje.

Maak de oesterzwammen schoon en snijd ze in repen. Verhit 20 gram boter en fruit daarin 2 minuten lang de snippers sjalot. Doe de boleten en de repen oesterzwam erbij en roerbak alles 2 minuten op hoog vuur. Schenk het wildfond in de pan, samen met het boletenvocht.

Een paar minuten laten pruttelen en inkoken. Kook de pasta. Strooi over de biefstukjes zout en peper.

Bak het vlees rondom bruin in een klontje boter en dan 2-3 minuten per kant. Neem de biefstukjes uit de pan en houd ze in folie warm.

Het aanbaksel afblussen met de boletenjus. Roer er de crème fraîche door. Proef of er zout of peper bij moet. Verdeel pasta, saus en biefstuk over 2 borden.

Voor twee personen: 15 g gedroogde boleten

1 sjalotje

100 g oesterzwammen

boter

1 dl wild fond

150 g lintmacaroni

2 reebiefstukjes 21/2 cm dik

1-2 eetlepels crème fraîche

zout, peper

    • Annelèene van Eijndhoven