Algerijnse GIA juicht moorden toe

LONDEN, 27 SEPT. De radicale Algerijnse Gewapende Islamitische Groep (GIA) heeft in een gefaxte verklaring aan de kantoren van de krant al-Hayat in Londen en Parijs de recente slachtpartijen in Algerije toegejuicht. In de nacht van maandag op dinsdag nog werden volgens ooggetuigen tweehonderd mensen op gruwelijke wijze vermoord in Baraki, bij de zuidelijke toegang tot Algiers. In Algerije wordt er algemeen van uit gegaan dat deze slachtpartij door de GIA werd uitgevoerd.

“Wij zijn de groep”, aldus de verklaring, “die met de instemming van God doodt en moordt en we blijven dat doen totdat het woord van de godsdienst heeft gezegevierd en het woord van God hoog wordt verheven.” In de verklaring verwerpt de GIA het voornemen van de gewapende vleugel van zijn rivaal, het Front van Islamitische Redding (FIS), om vanaf 1 oktober een wapenstilstand in acht te nemen. “We informeren U in overeenstemming met ons geloof en onze manieren: geen dialoog, geen verdrag en geen verzoening.”

Het is in het algemeen moeilijk om de authenticiteit van verklaringen van de GIA vast te stellen, maar een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zei gisteravond dat het het er alle schijn van heeft dat de gefaxte verklaring wel degelijk van de moslim-extremisten afkomstig is.

In de verklaring uit de GIA een dreigement aan het adres van Frankrijk. “We richten ons tot het vuil van Frankrijk, de vijand van de ene God, en we zeggen: we zullen niet vergeten welke hulp jullie hebben gegeven aan de vijand en van de godsdienst in de strijd tegen ons, en we zullen jullie niet vergeven voor die oorlog.” Frankrijk verleent al langere tijd militaire steun aan de Algerijnse autoriteiten in de strijd tegen de GIA. (AFP, Reuter)