Agenten na dood zwerver aangehouden

AMSTERDAM, 27 SEPT.De rijksrecherche heeft gisteren twee politieagenten van het korps Amsterdam-Amstelland aangehouden in verband met de dood van een zwerver. De hoofdcommissaris, J. Kuiper, heeft de 38-jarige hoofdagent G.W. en de 29-jarige agent P.E. onmiddellijk uit hun functie gezet.

De aanhouding is volgens woordvoerder Wilting het gevolg van een onderzoek van de rijksrecherche naar de dood van een 48-jarige zwerver, die maandagavond hardhandig is verwijderd uit het politiebureau Warmoesstraat. De man overleed kort daarna in het ziekenhuis aan hersenletsel. “We hebben getuigen verzocht om zich te melden. Dat is gebeurd. Gegevens uit het onderzoek en de verklaringen van deze getuigen waren voor de hoofdofficier van justitie en de rijksrecherche voldoende om tot aanhouding over te gaan”, aldus Wilting gisteravond.

Volgens de getuigen werd de zwerver door de agenten met bruut geweld de straat op gegooid. Aanvankelijk verklaarde de politie dat de man was gevallen. De man had zich die dag al twee keer op het bureau gemeld; volgens de politie om onderdak te krijgen.