Verbazing over ruzie EU-gelden

BRUSSEL/DEN HAAG, 26 SEPT. De handelwijze van de Luxemburgse ambassadeur bij de Europese Unie, die gisteren journalisten bijeen riep om kritiek op Nederland te uiten, wordt in diplomatie ke kringen in Brussel “opzienbarend” genoemd. Het is hoogst ongebruikelijk dat een ambassadeur de pers uit een ander land convoceert om dat land de mantel uit te vegen. Nederland lijkt er echter niet op uit het meningsverschil verder te laten oplopen.

De Luxemburgse ambassadeur Jean-Jacques Kasel zei gisteren dat minister Zalm (Financiën) cijfers “manipuleert” om aan te aan tonen dat Nederland de grootste netto betaler aan de EU is. Het steekt Luxemburg, momenteel voorzitter van de Europese Unie, dat volgens de Nederlandse cijfers het groothertogdom netto het grootste profijt heeft van de EU.

In een reactie op de uitlatingen van de Luxemburgse ambassadeur laat minister Zalm weten het “zeer betreurenswaardig” te vinden. Hij zei niet te begrijpen waar het verschil tussen de Nederlandse en de Luxemburgse berekening vandaan komt. “Wij hebben bij onze berekeningen de cijfers van de Europese Rekenkamer gehanteerd. Dat lijkt mij een zeer betrouwbare bron”, aldus Zalm. De Luxemburgse ambassadeur zei ook dat Nederland met de netto betalers-discussie het debat over de toekomst van de EU vergiftigt. Maar daar is Nederland helemaal niet op uit, luidt de reactie van Buitenlandse Zaken. “Nederland is er wel op uit om tot een evenwicht te komen tussen de financiële lasten van de meer welvarende landen”, zegt een persvoorlichter van het departement. Nederland hoopt dat de Europese Commissie komt met objectieve cijfers over betalingen en ontvangsten uit Brussel, zodat een einde kan worden gemaakt aan de poemiek over getallen.

De Europese Commissie beloofde twee weken geleden vóór 13 oktober een studie af te ronden naar het debat over netto betalingen. Daar werd aan toegevoegd dat het niet zeker is dat dit rapport cijfers zou bevatten. De Commissie weigerde tot nu toe het begrip netto betaling te aanvaarden omdat dit niet te berekenen zou zijn.

Luxemburg komt volgens ambassadeur Kasel in de Nederlandse cijfers als grootste profiteur naar voren omdat ten onrechte de zogeheten administratieve kosten zijn meegerekend die de Europese instellingen met zich meebrengen. In Luxemburg werken zo'n 8.000 Europese ambtenaren.