Varken met vis

Een van de kenmerken van een creatieve kok is het met bescheiden ingrediënten een smakelijke maaltijd kunnen maken. Eenvoudige ingrediënten als karbonades hoeven bijvoorbeeld niet minder lekker of interessant te zijn, mits ze maar vers en uitstekend van kwaliteit zijn.

Bij het werken met ingrediënten van bescheiden signatuur kunnen de voorbereidingen vaak wat uitgebreider, of de kooktijden langer zijn - denk bijvoorbeeld aan een stoofschotel of een vullende maaltijdsoep. Dat druist natuurlijk wel in tegen de huidige trend van snelklaarmaaltijden. Tijdens de warme zomerdagen is het volgen van die trend begrijpelijk, maar nu die dagen voorbij zijn, is het misschien ook in de keuken weer tijd voor onthaasting. Dit nazomerse recept zal u, als dat nodig is, helpen geleidelijk van het 'snel-klaarsyndroom' af te komen. De voorbereidingen nemen zo'n twintig minuten in beslag, waarbij u alleen even vooruit moet denken in verband met het marineren. Het koken zelf duurt niet lang en het resultaat is een heel nieuwe gedaante voor een vertrouwd iets als ribkarbonades.

Doe de olijfolie, knoflook, de geraspte limoenschil, kappertjes en ansjovisfilets in een glazen schaal waar de karbonades naast elkaar in kunnen liggen. Haal de muntblaadjes van de stelen. Hak de stelen fijn en roer ze door het olijfoliemengsel. Breng op smaak met zout en peper. Zet de muntblaadjes (u moet circa 6 tot 8 eetlepels blaadjes hebben) weg. Doe de karbonades in de schaal en schep er de marinade over. Dek de schaal af en laat minstens 1 uur marineren.

Verwarm de grill voor of maak een barbecue klaar voor het roosteren.

Neem de ribkarbonades uit de marinade en schraap er de stukjes knoflook, kappertjes, ansjovis en muntsteeltjes af boven de marinade. Doe de marinade in een kleine pan en zet op een laag vuur. Schep af en toe om en zet zonodig een vlamverspreider onder de pan als de saus te warm wordt.

Leg de ribkarbonades op een grillpan en zet onder een hete grill. Leg de ribkarbonades anders op een rooster boven de wit-gloeiende houtskool. Grilleer of rooster de karbonades in circa 10 tot 15 minuten gaar, waarbij u ze één of twee keer omdraait.

Schep vlak voor het serveren het limoensap en de muntblaadjes door het olijfoliemengsel in de pan. Schik de karbonades op voorverwarmde borden en lepel er wat saus over. Dien onmiddellijk op.

Voor 4 personen:

2 deciliter koudgeperste olijfolie

1 grote teen knoflook, fijngehakt

2 limoenen, de schil fijngeraspt en het sap uitgeperst, of 1 citroen, de schil fijngeraspt en het sap uitgeperst

1 bolle eetlepel kappertjes, uitgelekt en grof gehakt

2 flinke ansjovissen uit pekel, schoongemaakt en fijngehakt, of 4 grote ansjovissen op olie uit blik of pot, fijngehakt

8 grote takken verse munt

zout en versgemalen peper

4 varkensribkarbonades

    • Kim Maclean