Snelle alarmering moet Leeuwarden veiliger maken

LEEUWARDEN, 26 SEPT. Een nachtelijke bezetting van de politiepost in de binnenstad en een signaleringssysteem tussen horeca, taxichauffeurs en politie moeten de veiligheid in Leeuwarden vergroten. Burgemeester H. Apotheker van Leeuwarden zei gisteravond tijdens een openbaar debat over het terugdringen van zinloos geweld op straat, dat hij bovendien voorstander is van een scherper lik-op-stuk-beleid voor daders van straatgeweld. Hij is hierover in overleg met het openbaar ministerie.

De bijeenkomst, georganiseerd door de Leeuwarder Courant, had plaats naar aanleiding van de gewelddadige dood van Meindert Tjoelker (30). Tjoelker werd twee weken geleden doodgeschopt in het centrum van Leeuwarden, nadat hij een opmerking maakte tegen vier mannen die met een fiets gooiden.

Het debat, waaraan vertegenwoordigers van de politie, horeca, buurten, politiek, onderwijs en jeugdwerk deelnamen, was bedoeld als een eerste aanzet om concrete oplossingen te zoeken voor straatgeweld.

Het politiebureau in de binnenstad van Leeuwarden zal met ingang van 1 oktober ook vrijdag- en zaterdagavond bezet zijn tot zes uur 's ochtends. Momenteel is de post alleen overdag open. Volgens C. Bangma van de politie Midden-Friesland moet de nachtelijke bezetting leiden tot een groter gevoel van veiligheid bij de burgers. Horeca-exploitanten hadden op een ruimere openstelling aangedrongen. Bangma noemde een 'signaleringssysteem', waarbij taxichauffeurs en portiers van horecagelegenheden de politie inseinen bij onraad, 'essentieel'. “Je kunt wel zes tot acht politiemensen extra in de binnenstad laten surveilleren, maar als je 60 portiers hebt en 60 taxichauffeurs heb je er 120 paar ogen extra bij.” Apotheker: “Politie en horeca moeten elkaar sneller en adequater informeren. Bel de politie, bel de tiplijn als je iets ziet wat niet deugt.”

Bangma en burgemeester Apotheker stelden dat meer blauw op straat alleen de problemen niet oplost. “In 95 procent van de meldingen zijn we snel ter plaatse. Sommige problemen los je niet op met meer politie”, aldus Bangma.

Ook werd tijdens het debat ingegaan op de relatie tussen drankgebruik en geweld. De vier verdachten van de doodslag op Tjoelker, die nog dertig dagen in voorarrest blijven, hadden gedronken.

Psychiater J. Wieringa onderstreepte dat de maatschappij beter moet leren omgaan met de gevolgen van alcohol, in zijn ogen een “zware drug”. “Als je gewelddadig gedrag wilt voorkomen kun je soms beter twintig pilsjes op hebben dan vier of vijf.”

Overigens is er bij geweld niet altijd alcohol in het spel, beklemtoonde onderwijzer en PvdA-raadslid H. ten Hoeve. Hij noemde een aantal recente voorbeelden van 'intimidatie'. “Op de avond van de herdenking van Tjoelker liepen er vier jongens agressief en intimiderend door de menigte, reed een auto tegen de verkeersstroom in op de Nieuwestad en scheurden twee brommers door de stoet voetgangers.”