Ruimteveer Atlantis gelanceerd

Foto: CAPE CANEVARAL - Het ruimteveer Atlantis is in de afgelopen nacht met zeven astronauten aan boord opgestegen van de basis in Cape Canaveral voor een ontmoeting met het Russische ruimtestation Mir. Pas enkele uren voor de lancering kreeg de 41-jarige astronaut David Wolf van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA toestemming om astronaut Michael Foale te vervangen.

Foale verblijft sinds mei op de Mir en heeft enkele noodsituaties doorstaan, onder meer een botsing met een onbemand vrachtschip, computerproblemen en defecten in de zuurstofvoorziening. Onderzoekers hebben deze week vastgesteld dat een verblijf op de Mir geen 'onnodig risico' oplevert. Daniel Goldin, woordvoerder van de NASA, meent dat ervaringen met de Mir van grote waarde zijn voor het nieuwe internationale ruimtestation waarvan het eerste deel in juni 1998 zal worden gelanceerd. (Foto AP)