Ronald Giphart

De roman Phileine zegt sorry van Ronald Giphart gaat verfilmd worden. Deze week tekent Egmond Films, de filmproducent die verantwoordelijk was voor de Oscar-winnaar Antonia, een optiecontract met uitgeverij Podium. Regisseur en scriptbewerker worden Robert-Jan Westdijk en Jos Driessen, die als zodanig ook meewerkten aan de gevierde homevideo-produktie Zusje en de nog uit te brengen film Siberia.

Na lezing van het boek raakten Driessen en Westdijk geïnteresseerd in een verfilming. Toen Kim van Kooten hen desgevraagd liet weten wel interesse te hebben voor de rol van Phileine, hebben ze contact gezocht met uitgeverij Podium, waar de laatste druk van Gipharts boek verschenen is. Driessen vindt Giphart 'een schrijver van onze generatie. Ik herken veel in de manier waarop hij met seksualiteit omgaat: toch wat realistischer dan dat macho-gedoe van iemand als Jan Wolkers.' Driessen is al begonnen met het bewerken van het boek tot filmscript. Daarin zal seks-op-z'n-Gipharts echter niet centraal staan. 'Ik leg meer het zwaartepunt bij het cynisme van een jong meisje dat iedereen om haar heen beledigt en daar in haar naïviteit uiteindelijk de keerzijde van inziet.'

Giphart zelf vindt de plannen voor de verfilming 'fantastisch. Het is één van de dromen van een schrijver om verfilmd te worden. En Kim van Kooten heb ik gezien in Zusje, een film waarvan ik erg blij de bioscoop uitkwam. Overigens hanteer ik bij zo'n verfilming wel de wet van mijn grote vriend Harry Mulisch: je moet je huid zo duur mogelijk verkopen en dan de filmers hun werk laten doen. Als ik er de muur van mijn badkamer van kan laten betegelen vind ik dat fijn. Maar het is wel hùn produkt.'

Producent Egmond Films schat dat het budget voor een verfilming van Phileine zal uitkomen op zo'n drie à drieënhalf miljoen gulden. De financiering daarvan moet nog geregeld worden, waarbij gedacht wordt aan de mogelijkheid er een buitenlandse co-producent bij te betrekken. Egmond Films wil de produktie grotendeels in New York draaien. Omdat het rondkrijgen van de financiering toch al snel een half jaar of langer in beslag neemt, zullen de opnames niet eerder beginnen dan de tweede helft van volgend jaar.

Phileine is niet het eerste boek van Giphart waarvoor interesse bestaat uit de filmindustrie. Het bedrijfje Afi/Edit Films International nam ooit een optie op de rechten van Ik ook van jou, maar deze is onlangs verlopen. Joop van de Ende heeft een paar maanden geleden een optie genomen op de rechten van Giph.

    • Joris Abeling