Poolse premier biedt ontslag regering aan

WARSCHAU, 26 SEPT. De Poolse premier, Wodzimierz Cimoszewicz, biedt vandaag president Aleksander Kwaiewski het ontslag aan van het Poolse kabinet. Het aftreden is de consequentie van de nederlaag die de twee regerende partijen, de ex-communistische SLD en de boerenpartij PSL, bij de verkiezingen van het afgelopen weekeinde hebben geleden.

De grote overwinnaar bij de verkiezingen, de Kiesactie Solidariteit (AWS), heeft tot 20 oktober, als het parlement voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling bijeenkomt, de tijd om een nieuwe regering te vormen. De ploeg van Cimoszewicz zal zich wel bekommeren om de begroting voor 1998.

Volgens de definitieve uitslag van de parlementsverkiezingen krijgt de AWS 201 van de 460 zetels in de nieuwe Sejm. Ze kreeg 33,8 procent van de stemmen. De verslagen SLD, die 27,1 procent van de stemmen kreeg, keert met 164 zetels in de nieuwe Sejm terug. De Vrijheidsunie (UW), waarin de belangrijkste intellectuelen uit de vroegere volksbeweging Solidariteit zitten, heeft met 13,4 procent van de stemmen zestig zetels veroverd. De UW is de belangrijkste kandidaat voor een coalitie met de AWS. Met 261 zetels zou zo'n coalitie een ruime meerderheid in de Sejm krijgen.

Naast de drie 'groten' hebben slechts twee andere partijen de kiesdrempel van vijf procent gehaald: de boerenpartij PSL, die met 7,31 procent van de stemmen 27 zetels veroverde, en de rechts-nationalistische Beweging voor de Wederopbouw van Polen (ROP), die 5,56 procent van de stemmen kreeg en daarmee zes zetels in de nieuwe Sejm krijgt. De laatste twee zetels in de Sejm gaan naar vertegenwoordigers van de Duitse minderheid, die bij verkiezingen voor het Poolse parlement buiten de regel van de vijf-procentsdrempel valt.

In de Senaat, waarvoor het afgelopen weekeinde eveneens werd gestemd, krijgt de AWS een absolute meerderheid: ze krijgt 51 van de honderd zetels, gevolgd door de SLD (28 zetels), de UW (acht zetels), de ROP (vijf zetels) en de PSL (drie zetels). De vijf resterende senatoren zijn onafhankelijken.

De AWS - een coalitie van rond veertig rechtse, conservatieve, katholieke en nationalistische partijen en groepen - is er gisteren tijdens een bijeenkomst in Gdak niet in geslaagd een kandidaat-premier te vinden. De leider van de AWS, Marian Krzaklewski, heeft tot nu toe gezegd geen premier te willen worden. Volgens bronnen binnen de AWS zijn er vijftien kandidaten voor het premierschap. Algemeen wordt in Warschau echter rekening gehouden met de mogelijkheid dat de AWS geen alternatief voor Krzaklewski kan vinden en dat deze daarom alsnog als kandidaat voor het premierschap wordt voorgedragen. (Reuter)