Politie van Utrecht houdt advocaat aan

UTRECHT, 26 SEPT. De politie van Utrecht heeft vorige week woensdag advocaat R. van der V. uit die stad aangehouden.

Van der V. wordt verdacht van contacten met een bende die xtc vervaardigt.

De advocaat van de verdachte, mr. C. J. van Bavel uit Utrecht, zegt dat Van der V. volhoudt “geen enkel strafbaar feit” te hebben gepleegd. Hij verwacht dat zijn cliënt snel op vrije voeten zal komen.

Het openbaar ministerie en advocaat Van Bavel weigeren een precieze reden voor de arrestatie van Van der V. te geven.

Van Bavel geeft toe dat de aanhouding is gebeurd in het kader van 'Dekmantel', een onderzoek van de Utrechtse politie waarbij de bende werd opgespoord. Twee maanden geleden ontmantelde de politie in Utrecht en Zwammerdam laboratoria die xtc konden produceren. De politie zegt dat daar voor het eerst pmk, de grondstof voor xtc, in Nederland werd vervaardigd. Tot nu toe kwam de verboden stof pmk via smokkel uit Azië en voormalige Oostbloklanden.

Advocaat Van Bavel erkent dat Van der V. optrad als raadsman van de Schot M. M. , een van de belangrijkste verdachten van de door 'Dekmantel' opgerolde bende. M. werkte als schoonmaker op het advocatenkantoor van Van der V. De drugswinsten van de groep zouden worden witgewassen in de Utrechtse kledingzaak van de vriendin van de verdachte.