'Piloot gooide uit helikopter wapens in De Geerhorst'

SITTARD, 26 SEPT. Bij de mislukte ontsnappingspoging per helikopter vorige week donderdag uit gevangenis De Geerhorst in Sittard heeft de piloot wapens uit de helikopter op de luchtplaats gegooid. Dit zegt een personeelslid van De Geerhorst, die het voorval binnen de gevangenismuren heeft waargenomen. Even later verongelukte het toestel, waarbij de piloot om het leven kwam.

Volgens de getuige zweefde het toestel boven de luchtplaats van De Geerhorst waar op dat moment veertien gedetineerden verbleven. Uit de helikopter werd een onbekend aantal wapens gegooid. Eén van de gedetineerden, de 54-jarige Colombiaan O., zou op de wapens zijn afgesprongen.

Direct na het lossen van de wapens raakte het toestel een lichtmast op de luchtplaats en stortte neer. De Colombiaan kreeg daarbij brandende benzine over een been.

De omgekomen helikopterpiloot en de Colombiaan zouden elkaar hebben leren kennen toen ze in 1993 samen gevangen zaten in Leeuwarden, zo meldt dagblad De Limburger vandaag. Plaatsvervangend directeur A. Minkenberg van De Geerhorst bevestigt het “gemeenschappelijk detentieverleden” van de twee.

Vóór de ingebruikname van de tijdelijk extra beveiligde inrichting (TEBI) in Vught werd een kleine groep zogenoemde vluchtgevaarlijke criminelen, onder wie O., gerouleerd over verschillende extra beveiligde afdelingen (EBI's) in andere gevangenissen, zoals Sittard, Leeuwarden en De Schie in Rotterdam. Dertien van deze criminelen spanden begin 1994 een kort geding aan tegen de staat wegens de hun inziens onmenselijke beveiligingsmaatregelen. De president van de rechtbank in Den Haag vonniste toen in het voordeel van de gedetineerden.

O. werd in 1990 veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar. De Colombiaan was betrokken bij een van de grootste zaken van cocaïnesmokkel naar Nederland die tot nu toe aan het licht zijn gekomen. Hij maakte deel uit het Colombiaanse cocaïnekartel van Cali en ondernam ook in 1993 een ontsnappingspoging, toen uit De Schie. O. is woensdag vanuit Sittard overgeplaatst naar een andere penitentiaire inrichting, aldus Minkenberg.