Pieters verbetert uurrecord achter derny

AMSTERDAM, 26 SEPT. Met ogenschijnlijk gemak verbeterde Peter Pieters gisteren het Nederlands uurrecord achter derny's. De 35-jarige beroepswielrenner uit Zwanenburg legde achter de rug van gangmaker Bruno Walrave op de wielerbaan van Amsterdam-Sloten een afstand van 57.350 kilometer af. Daarmee bleef hij ruim vierhonderd meter voor op het oude record van Robert Slippens. Die reed op 21 september vorig jaar 56.902 kilometer.

Toch ging het volgens Pieters, die komende winter beslist of hij zijn profcarrière voortzet, niet zo gemakkelijk als het leek. “Ik heb een uur lang voluit gereden, maar halverwege had ik er al genoeg van. Dan wordt het langdradig.” Met zijn recordpoging wilde Pieters iets terugdoen voor het baanwielrennen. “Ik heb er jaren mijn brood mee verdiend en op deze manier hoop ik een beetje publiciteit te krijgen voor de sport.” Naar de twee recordpogingen (ook Matthijs van Bon viel het record aan) kwamen gisteren nog geen honderd toeschouwers kijken in Sloten.

Pieters vergeleek zichzelf na de geslaagde aanval met de Oekraïense polsstokhoogspringer Sergei Boebka. Dat duidt erop dat de Zwanenburger nog sneller kan. Boebka verbeterde zijn eigen wereldrecord verschillende keren met één centimeter, hetgeen hem telkens vette premies opleverde. Pieters: “Misschien doe ik volgend jaar weer een poging. Wat dat betreft had ik beter nog dichter bij het oude record kunnen zitten.”

Eerder op de middag slaagde Matthijs van Bon er niet in de feestvreugde in het wielergezin Van Bon te vergroten. Nadat zijn oudere broer Leon woensdag een etappe in de Ronde van Spanje won, slaagde de amateurwielrenner uit Apeldoorn niet in zijn missie. Zijn recordpoging strandde op ruim 53 kilometer. Totaal uitgeput kwam de 22-jarige Van Bon aan de finishstreep.

De omstandigheden - weinig wind en een droge baan - waren gisteren ideaal. Robert Slippens besefte dat zijn record geen stand kon houden. “Vorig jaar reed ik met windkracht zes en was de baan vochtig. Van Pieters had ik ook niet anders verwacht. Toch jammer, want volgend jaar wordt de baan hier overdekt. Als ik mijn record had gehouden, dan was het toch in de boeken blijven staan.”