Mrs Einstein met swing band

Voorstelling: Boys meet girls, door Mrs. Einstein & Dutch Swing College Band. Regie: Paul Eenens. Gezien: 25/9 in Singer, Laren. Tournee t/m 1/11. Inl. 070-3543411.

Vooroordelen zijn er om te worden bestreden: de zanggroep Mrs. Einstein heeft meer te bieden dan een onbenullig optreden op het Eurovisie Songfestival en de Dutch Swing College Band is eindeloos ver verheven boven het boerenbont-getetter dat op braderieën voor jazz doorgaat. Nu ze samen aan een tournee zijn begonnen, is het repertoire dan ook heel wat gevarieerder dan menigeen zou denken. Het wortelt in de oude stijl, maar het waaiert uit naar de gelaagde swing van de big band, de melancholie van Georgia on my mind en de show-flair van Mini the Moocher. En het heeft gemeen dat het goedgemutste muziek is, die grotendeels geheid in elkaar zit.

Het lastigste bij zo'n gelegenheidscombinatie, die overigens ook tot de gezamenlijke cd Makin' Whoopee! heeft geleid, is natuurlijk de vraag wie het meest naar welke kant opschuift. Op zijn slechtst zou de Dutch Swing College Band tot begeleidingsorkestje degraderen, en Mrs. Einstein tot een groepje voor de backing vocals. Maar op zijn best worden de drie kleinkunstzangeressen (de voorheen vijfkoppige groep is ditmaal teruggebracht tot de oorspronkelijke kern) 'een extra kopersectie', zoals DSC-leider Bob Kaper terecht opmerkt na hun gave Tuxedo Junction. En gelukkig gebeurt meestal dat laatste.

De beide ensembles laten elkaar bovendien de ruimte. Om te beginnen speelt de band alleen het eerste half uur vol, en ook later is er nog heel wat instrumentaals te horen - alles in die strakke stijl, die nog steeds niet in plichtmatigheid is verzand. Daarnaast kan Mrs. Einstein fijnzinnig soleren in het loom swingende curiosum Zon in Scheveningen van Willy van Hemert en Harry de Groot, in 1960 voor Rita Reys geschreven om haar eindelijk in het Nederlands te laten zingen.

Bovenal is Boys meet girls een vertoon van vakkundig gemaakte muziek. Mede daarom is het jammer dat de zangeressen zich soms te buiten gaan aan de malle capriolen en joviale praatjes van het doorsnee-amusement. Dat botst naar mijn smaak met de sfeer van muzikantenplezier op een in sfeervolle rook gehuld podium.

    • Henk van Gelder