Massa-ontslag bij PPG uitgesteld

HOOGEZAND, 26 SEPT. Glasvezelfabriek PPG in Hoogezand ziet voorlopig af van een massa-ontslag. Het bedrijf kondigde eerder deze maand aan 250 van de 780 banen te schrappen.

De directie is gisteren met de bonden overeengekomen dat in elk geval tot juni 1999 niemand op straat komt te staan. De bonden willen het uitstel gebruiken om gedwongen banenverlies helemaal uit te sluiten.

De PPG-directie is er volgens het CNV van doordrongen dat het eerder bedachte tijdschema voor de reorganisatie niet haalbaar is en te ingrijpende sociale gevolgen heeft voor het personeel. De operatie bij de fabriek in Hoogezand heeft te maken met een herstructurering die het gelijknamige Amerikaanse moederbedrijf wereldwijd wil doorvoeren. Elke vestiging krijgt daarbij een eigen specialisme.

PPG Industries Fiber Glass in Hoogezand moet van de Amerikanen een deel van de productie afstoten naar andere vestigingen. De fabriek moet zich volledig gaan toeleggen op het vervaardigen van gehakte vezels en een drastische automatisering doorvoeren.

PPG Hoogezand bevindt zich volgens de directie in een kwetsbare positie. Vorig jaar was er nog een nettowinst van 41 miljoen op een omzet van 233 miljoen gulden. Voor dit jaar wordt een beduidend lager rendement verwacht.

De bonden hebben van meet af aan ernstige twijfels gehad bij de noodzaak voor de reorganisatie. Deze komt volgens hen niet voort uit armoede maar uit de hang naar winstmaximalisatie. De fabriek in Hoogezand kreeg al eerder een massa-ontslag te verwerken. In 1991 verloren 460 van de toen 1360 man hun baan.

De bonden hebben het standpunt dat geen enkele werknemer door de reorganisatie in de WW mag belanden. In het sociaal plan moet volgens hen de harde garantie komen te staan dat overtollig personeel een andere baan krijgt. (ANP)