Kandidaten: 'Holec' is incident

AMSTERDAM, 26 SEPT. Het vertrouwen in eigen kunnen is ongeschonden bij de bedrijven die dit jaar nog een beursnotering willen verwerven. Het dramatische verloop van de beursgang van Holec schrikt de collega's van Unique, Holland Chemical en Copaco niet af.

“Holec is overhaast naar de markt gebracht”, meent M. Nadin, de financieel bestuurder van Holland Chemical International, dat een beursgang in het laatste kwartaal van dit jaar heeft aangekondigd. “Wij bereiden ons al jaren voor. Bovendien wilden de aandeelhouders van Holec graag hun stukken verkopen. Wij hebben juist druk uitgeoefend om ervoor te zorgen dat onze aandeelhouders voldoende aanbieden.”

Holland Chemical piekert er volgens Nadin niet over om de samenwerking met zakenbank ABN Amro Rothschild opnieuw tegen het licht te houden. De zakenbank begeleidde de beursintroductie van Holec die uiteindelijk niet doorging. Even leek het er nog op alsof een kleiner aantal aandelen voor een lagere prijs zouden worden geïntroduceerd. Niettemin heeft Nadin “geen enkele reden om aan de capaciteiten van ABN Amro Rothschild te twijfelen”.

De Vereniging van Effectenbezitters is evenmin aangeslagen. Het fiasco rond Holec moet volgens directeur P. de Vries wel een les zijn voor beleggers: “Het is goed dat ze weten dat niet alle introducties goed lopen. Mensen zien nu dat het gevaarlijk is voor meer stukken in te tekenen dan ze werkelijk willen hebben.” De stormloop bij andere beursnieuwelingen was dit jaar soms zo groot dat het aantal beschikbare stukken liefst 30 keer werd overtekend.(ANP)