Jorritsma waarschuwt tegen groeistop Schiphol

DEN HAAG, 26 SEPT. Minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) vreest dat de economische ontwikkeling van de luchthaven Schiphol in gevaar komt als het vliegverkeer door geluidbeperkende maatregelen niet verder kan groeien. De minister zei gisteren in een debat in de Tweede Kamer signalen te hebben gekregen dat de Verenigde Staten overwegen het 'open sky'-verdrag met Nederland op te zeggen wanneer op Schiphol geen verdere groei van het luchtverkeer mogelijk is.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Transport verklaarde gisteren echter tegenover het persbureau ANP dat zijn departement niet overweegt het verdrag op te zeggen. Alleen bij eventuele klachten van Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zou er onderzoek in die richting komen. Dergelijke klachten zijn er volgens de woordvoerder niet. In het open sky-verdrag is bepaald dat luchtvaartmaatschappijen onbelemmerd op elkaars luchthavens kunnen vliegen.

Het kabinet wil Schiphol laten uitgroeien tot een van de belangrijkste Europese knooppunten voor vliegverkeer, een 'mainport'. Tegelijk wil het kabinet voorkomen dat de milieudruk als gevolg van het vliegverkeer verder toeneemt. “Deze dubbeldoelstelling staat onder druk. Ik zie een risico voor de mainport. Het ziet ernaar uit dat Schiphol tot de aanleg van de vijfde baan in 2003 0,0 procent zal kunnen groeien”, zei Jorritsma.

PvdA-woordvoerder Van Gijzel zei dat de minister door het schetsen van een 'angstscenario' de politieke druk opvoert. Rosenmöller (GroenLinks) sprak van “goed gecoördineerde powerplay”. “Ik ben benieuwd of de milieugrenzen bestand zijn tegen deze druk.” Premier Kok zei vorige week bij de algemene beschouwingen dat de wettelijke milieugrenzen voor Schiphol moeten worden nageleefd. Coalitiepartner VVD, de partij waartoe ook Jorritsma behoort, vindt daarentegen dat overschrijding van de geluidgrenzen moet worden 'gedoogd'.

Minister Jorritsma heeft de onafhankelijke Raad voor Verkeer en Waterstaat gevraagd de huidige geluidsnormen voor Schiphol zo gauw mogelijk te evalueren. De komende week moet het kabinet een besluit nemen over een 'gebruiksplan' waarin Schiphol beschrijft hoe het binnen de geluidsnormen denkt te blijven. De commissie Geluidhinder heeft het plan van Schiphol om twee banen tijdens piekuren overdag te sluiten afgewezen. Volgens de commissie is dat vervuilend (vliegtuigen blijven cirkelen) en levert het niet minder overlast op voor omwonenden.