Jongeren persen leeftijdsgenoten af

PURMEREND, 26 SEPT. De politie Zaanstreek-Waterland heeft elf jongeren tussen 13 en 18 jaar aangehouden die leeftijdsgenoten hebben afgeperst en bedreigd. Tien van hen zijn van Marokkaanse afkomst. Volgens de politie hebben zij bekend een groot aantal kinderen geld en sigaretten te hebben afgeperst. Eén keer is een jongen een bromfiets afhandig gemaakt.

Om hoeveel slachtoffers het precies gaat, zegt inspecteur van politie A. Benedictus niet te weten. Drie Purmerendse jongens hebben in augustus aangifte gedaan. Eén van hen zou tot vijftig keer toe zijn afgeperst. Daarbij dreigden de verdachten, soms telefonisch, dat hij of zijn ouders omgebracht zouden worden. Het ging volgens Benedictus telkens om bedragen “van enkele kwartjes”. “Maar als je optelt, kom je wel tot redelijke bedragen.” De slachtoffers die aangifte hebben gedaan, zijn volgens hem zo angstig dat ze moeilijk over hun ervaringen kunnen praten. De politie heeft ze doorverwezen naar het Buro voor Slachtofferhulp.

Het merendeel van de jongeren komt uit de Purmerendse wijk Overwhere, waar de politie veel te maken heeft gehad met vernielingen en geluidsoverlast van autochtone en allochtone jongeren. De verdachten hielden zich vooral op bij fietstunnels en in de binnenstad van Purmerend. Van een jeugdbende wil Benedictus niet spreken, omdat de groep in wisselende samenstelling opereerde. Ze kwamen volgens hem bij 'hangplekken' samen en spraken daar af waar ze die dag hun slag zouden slaan. De oudste verdachte is woensdag voorgeleid aan de officier van justitie in Haarlem, de minderjarige verdachten zijn tot de rechtszitting overgedragen aan hun ouders. Volgens Benedictus heeft Purmerend “net zoals in de rest van het land problemen met de tweede generatie allochtonen”. Voor de jongeren in Overwhere is onlangs een opvangproject begonnen van het sociaal-cultureel werk en het wijkbeheer.