Jeugdcriminaliteit in Europa

De Parijse politie mijdt sommige wijken wegens de gewelddadige sfeer en één op de drie Britten durft in het donker niet meer de straat op. Geoffrey Chaucer schreef al in 1380 dat “de jeugd snel hitsig wordt”, en dat gevoel is gebleven. Ook nu bestaat bij veel Europeanen het gevoel dat de jeugd ontspoort. Zo demonstreerde Nederland een week geleden massaal tegen dodelijk straatgeweld onder jongeren.

Politici zoeken naarstig naar een aanpak van het probleem. Een van de 'vijf beloften' waarmee Tony Blair de Britse verkiezingen won was een harde aanpak van de jeugdcriminaliteit, De meeste politici pleiten voor een hardere aanpak van de jongeren. Maar de beschuldigende vinger wordt ook gericht naar de ouders, die hun kinderen niet meer genoeg normen en waarden bijbrengen.